Van vrijdag 30 september tot en met zondag 9 oktober vindt in Brugge voor de vierde keer AMOK plaats. Een ontdekkingsmarathon georganiseerd door KAAP, dat meer dan ooit wil inzetten op muziek, beeldende kunst, literatuur en de verbintenis daartussen. Wij spraken Benny Claeysier (programmator AMOK) die ons een preview van het programma geeft en enkele niet te missen voorstellingen tipt.
AMOKATHON take-over door W.E.R.F. records
Benny: “Naar jaarlijkse traditie wordt AMOK afgetrapt met AMOKATHON, een gratis muzikale marathon in het hart van Brugge. Die avond staat W.E.R.F. records centraal. Het label dat in 1993 is ontstaan, staat namelijk aan de vooravond van zijn 30-jarig jubileum.”
“AMOK zal het startschot zijn van dat feestjaar. De AMOKATHON is altijd Belgisch en er stonden ook de vorige edities heel wat W.E.R.F.-artiesten op het programma. Deze keer werd beslist om volledig in het teken van ons label te programmeren. Hierbij koos ik vooral recente bands wiens muziek bij ons is verschenen. Het is een mooie mix van verschillende stijlen geworden.
Hoewel AMOKATHON nu in het teken van W.E.R.F. staat, is het concept zelf niet veranderd. Je kunt nog steeds gratis muziek binnen de brede niche van jazz ontdekken. In tegenstelling tot vorig jaar zal je deze editie (bijna) alle bands kunnen zien die avond. Het idee bij AMOKATHON blijft dat ook wie niet bezig is met jazz, of de artiesten niet kent, wel aangename ontdekkingen kan doen.
Een niet te missen voorstelling is onder meer een exclusief concert van Don Kapot & Fulco Ottervanger (Beraadgeslagen, De Beren Gieren & FULCO). Dit gelegenheidsproject is het resultaat van een eerdere improvisatiesessie. We vonden die zo geslaagd dat beslist werd om het op te nemen en uit te brengen. Op 30 september kun je het zelf live én eenmalig in concert horen.
Daarnaast staat die avond een releaseconcert gepland van MDCIII (Mattias De Craene) en in avant-première zal Vitja Pauwels te zien zijn. Hij brengt in het najaar op W.E.R.F. zijn soloalbum ‘Drift By / Sink In’ uit.
De AMOKATHON zal divers zijn, maar met voor elk wat wils. Van filmische, rustige muziek zoals mòs ensemble en het gloednieuwe trio SPOOK (Nicolas Rombouts, Filip Wauters & Simon Segers) tot het energetische Don Kapot en het avontuurlijke Terre Sol Four (Karen Willems & John Snauwaert, Vincent Brijs en Marc De Maeseneer).”
Traditie & vernieuwing als sleutelwoorden van AMOK 2022
“We proberen altijd voor onszelf een rode draad uit te denken of een centraal thema te kiezen. Dit jaar staat “traditie & vernieuwing” in de kijker, hierbij speelt erfgoed een belangrijke rol. Brugge is een erfgoedstad en het aspect van Brugge als openluchtmuseum leeft enorm. Als kunstencentrum willen we vernieuwing brengen. Daarvoor kozen we artiesten uit die met traditie aan de slag gaan, maar hier wel een nieuwe wending of artistieke kijk op geven. Een van de voorbeelden is Handmade in Brugge, een project dat authentieke ambachten in de stad ondersteunt. Enkele makers die onder het Handmade-label vallen, zullen we in dialoog brengen met artiesten die wij naar voren schuiven. Het resultaat hiervan is een creatieopdracht met Liesa Van der Aa als curator, te zien op zondag 2 oktober.
Verder proberen we ook op ongewone locaties te presenteren. Op woensdag 5 oktober staat een double bill in de Walburgakerk gepland. Door Bruggelingen een amper bezochte kerk, maar het is een plek met een bijzondere akoestiek in het hartje van Brugge.
Een ander thema dat aan bod komt, is “zorg”, in de ruime zin van het woord. Het gaat over de relatie tussen lichamelijkheid en zorg. Na twee jaar corona merk je op hoe belangrijk zorgzaamheid is. Dit zit op een abstracte manier in het programma verweven. De geluidskunstenares Pak Yan Lau kreeg een creatieopdracht om in het Jan Guilini-zwembad een soundinstallatie te maken. De bedoeling is om een onderwaterwereld te creëren. Mensen die er gaan zwemmen, horen die week een loop met haar creatie. Op het einde van AMOK gaat ze in dialoog met wat onder water gebeurt. De soundinstallatie bestaat dan uit zowel onderwaterspeakers als speakers die boven het water worden geplaatst. Zwemmen is zelfzorg, dat in het oudste stedelijk zwembad van Brugge, is erfgoed.”
Uitgelicht
“AMOK is meer dan alleen een muziekfestival. Dat is steeds meer onze ambitie: KAAP doet ook aan performance, beeldende kunst en literatuur. Op dinsdag 4 oktober hebben we een programma waarbij literatuur en muziek verbonden wordt. Astrid Haerens wordt samengezet met Mariske Broeckmeyer (MARIS) die muziek en woord combineren. Net zoals Peter Verhelst & Mattias De Craene die de avond compleet maken.
Van woensdag 5 tot en met donderdag 7 oktober presenteren we drie pure muziekavonden na elkaar die internationaal zijn, en zeker de moeite waard. Op donderdag presenteren we onder de vlag van Close Encounters (in samenwerking met Cactus Muziekcentrum) een double bill: de veelbelovende Britse Alabaster dePlume die door verschillende muziekrecensenten de hemel wordt ingeprezen, samen met Chelsea Carmichael. Zeker de moeite, zoek maar eens op YouTube! Op vrijdag 7 oktober gaan we naar de Stadsschouwburg. Daar treedt Tumi Mogorosi (drummer van o.a. Shabaka & The Ancestors) op. Hij heeft een dertienkoppig project dat qua stijl naar afro jazz neigt. Het album komt pas in het voorjaar uit, maar daar zal ongetwijfeld veel animo rond zijn. Het is een fantastisch project. In het voorprogramma van Tumi Mogorosi hebben we een Zuid-Afrikaanse dichteres uitgenodigd, Koleka Putuma.
Zaterdagvoormiddag zitten we in cinema Lumière, met twee projecten die beeld en muziek verbinden. De eerste zaterdag kun je het project van PAARD. zien. Dit is een creatieopdracht van Film Fest Gent, VIERNULVIER en KAAP. Het trio PAARD. zal live een soundtrack maken op het beeld dat door zes animatietekenaars werd gecreëerd. Deze voorstelling zal worden gepresenteerd op Film Fest Gent, maar krijgt tijdens AMOK zijn première. Het tweede weekend volgt ZONDERWERK, een project van Dijf Sanders met zijn vriendin Linde Carrijn.
Artistiek gezien wordt het een zeer sterk programma, we hebben vooral op inhoud gewerkt en niet zozeer op herkenning. AMOK blijft gelden als een ontdekkingsfestival.”
Tekst: Aïsha Baert, Beeld: Femke Den Hollander
Uit BLVRD Magazine editie #28