Eens iets anders dan het jaarlijkse scoutskamp? Maak dan kennis met het kinderatelier MikMak georganiseerd door, zoals wij haar het liefst omschrijven, 'spring-in-'t-veld' Charlotte Deprez. Deze zomer schudt Charlotte, in samenwerking met De Snuffel, een nieuw project uit haar mouw: kunstkinderkampjes.
Kunstkinder-wat?
Tussen 31 juli en 30 augustus organiseert Charlotte ‘Kinderatelier MikMak’ in Snuffel Hostel. Dat zijn vier verschillende kampjes van telkens drie dagen voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het overkoepelende thema is ‘kunst’. Elk kamp valt onder een subgroep binnen de kunst, telkens met gastartiesten die hun specialisatie komen toelichten en de deelnemers met veel plezier meenemen in hun kunstzinnige leefwereld. Elk kampje eindigt met een toonmoment, waarbij familie en vrienden kunnen bewonderen wat ze tijdens dat kampje geleerd hebben.
De thema’s en artiesten
Atelier 1 heeft als onderwerp ‘Muren met vreemde kuren’. Zoals je uit de naam al kan afleiden, wordt er hier een workshop gegeven over streetart. Samen met Klaas en Chab neemt Charlotte de kinderen mee naar de urban wereld van de kunst.
“Ze leren omgaan met spuitbussen, sjablonen maken en kleren bespuiten. Ook willen we kleine intermezzo’s inlassen om de creativiteit te blijven prikkelen. En dus komt er tijdens deze workshop een artiest iets performen,” vertelt Charlotte. Er staat ook een uitstap gepland naar Het Entrepot waar de kindjes hun beste graffiti-skills zullen kunnen boven halen.
‘Sssshhhttt… de kinderen spreken!’ is het thema van atelier 2. Hier zal Ella Demarest, van KamiKami, langskomen met haar kamishibai om samen met Chab en Charlotte de kinderen mee te nemen in de wereld van theater en de eeuwenoude Japanse traditie van de kamishibai. “Eigen toneel maken, voordragen, alles moet vooral uit de kinderen zelf komen. Maar we willen het vooral heel luchtig en vrolijk houden,” aldus Charlotte. Samen zullen ze ook hier een uitstap maken en de wereld van het theater onveilig maken.
Het derde thema is ‘Do-it-yourself wild atelier'. Madelief en Charlotte laten de kinderen kennis maken met de wondere wereld van moeder natuur. Van hapjes en drankjes gemaakt van gevonden bessen, tot zelfgemaakte penselen en verf gemaakt van een kippenei. Je kan het zo zot nog niet bedenken! Er wordt op zoek gegaan naar grondstoffen om er de wildste dingen mee te maken.
“Op het toonmoment zullen de ouders dan bijvoorbeeld een zelfgemaakt sapje krijgen, of we maken ijsblokjes met viooltjes in. Als begeleider zullen we wel bijsturen, maar ze mogen zelf kiezen wat ze met welk materiaal willen maken of brengen, kiezen of ze willen samenwerken of liever alleen te werk gaan,... maakt allemaal niet uit!”
‘Samen draadkrachtig!’ is het onderwerp van het laatste atelier. Hier staat textiel centraal. Samen met Marie en Charlotte willen we de kinderen laten kennismaken met de modewereld. Leren haken, schetsen, eigen kleren ontwerpen en een show op een catwalk, noem maar op. In de voetsporen van Versace en Chanel!
Na alle kampjes wordt er een slotfeest gegeven. Op die manier kunnen de kinderen, ouders, familie en vrienden van alle kampjes samenkomen om MikMak op een leuke manier samen af te sluiten met muziek, een hapje en een drankje.
“Picasso hangt ook aan de muur”
Charlotte wil met haar atelier aantonen dat de lat niet altijd hoog hoeft te liggen, dat er niet steeds aan bepaalde verwachtingen voldaan moet worden. Dit maakt alles heel drempelverlagend om te durven doen en maken wat kinderen zelf willen.
“Atelier MikMak, een beetje brik brak, alles door elkaar en het maakt niet zoveel uit. Niemand hoeft bang te zijn om fouten te maken. Iedereen mag gewoon tekenen, schilderen, maken, doen en bijleren. Want dat is even belangrijk. Vroeger gaf ik ateliers in het MSK. Toen merkte ik soms dat er een drempel was bij sommige kindjes om iets te durven maken, omdat ze dachten dat het fout ging zijn. Maar dat is net het mooie aan kunst. Gewoon mogen doen. Meestal vertelde ik dan over Picasso: “Die hangt hier ook aan de muur voor miljoenen euro’s en vind je dat hij alles binnen de lijntjes heeft geschilderd?” Dan reageerden ze gerustgesteld. Ik wil laten zien dat kunst super toegankelijk is en zonder verwachtingen.”
Toegankelijk, drempelverlagend en inclusief
De drie pijlers waar Atelier MikMak op steunt. De focus ligt op het aanspreken van kinderen uit alle lagen van de bevolking: armoedegezinnen, een onstabiele gezinssituatie, met een beperking of anderstalig, iedereen is even welkom! “Iedereen heeft recht op zelfontwikkeling en zelfontplooiing. Ik vind dat net kunst daar heel mooi in is, want daar maakt het niet uit wat je hebt. Al ben je arm, heb je een beperking of spreek je een andere taal, dat doet er allemaal niet toe. Zolang je maar interesse hebt! Ik vind dat een zeer mooie gedachte en wil iedereen daarin meenemen.”
"Er zal contact gemaakt worden met Uitwijken, Cirque Plus en het OCMW en de focus wordt op mond-aan-mondreclame gelegd. Ik heb ook een website, flyers, programmaboekjes, affiches, Instagram- en Facebookpagina. Op die manier kunnen mensen via verschillende kanalen bij ons terechtkomen. In De Snuffel liggen er papieren inschrijvingsformulieren, voor diegene die dat makkelijker vinden dan digitaal,” geeft Charlotte ons nog mee.
Alle info over MikMak vind je via de website, facebookpagina of via instagram.
Tekst: Guynan Berton. Foto's: Cato Crevits.
Uit BLVRD Magazine editie: #35.