CIRCULAIR FESTIVAL BRUGGE

Circular made easy

Wat in 2021 startte als een relatief klein project met een financieel duwtje in de rug van de Vlaamse overheid, groeide gestaag. Van een zaadje, dat geplant werd in de Brugse zandbodem, tot een stevige kiem die duchtig verder groeide en nu een heuse plant is die er staat in onder andere de vorm van een 3-daags festival. En als het aan Elke van Circular Hub Brugge ligt, groeit die plant verder uit tot een struik, boom, bos. Want de energie die er in de lucht hangt om circulariteit een vast onderdeel te maken van ons leven, is werkelijk aanstekelijk.

Het Circulair Festival Brugge werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd, maar is nu al een blijver. Elke Renders: “Het is zeker de bedoeling om hier een jaarlijks terugkerend festival van te maken.” Wat natuurlijk perfect samengaat met het thema: als je spreekt over circulaire economie, dan gaat het over hoe we alles wat we bezitten kunnen hergebruiken, keer op keer opnieuw. Al dan niet in de huidige of een andere vorm. “En dat is wat het zo interessant maakt.” aldus Elke, projectcoördinator Circular Hub Brugge, met wie BLVRD kon spreken. We zijn benieuwd wat er dan zoal aan bod komt tijdens het festival!

Hoe & waar kunnen we Circulair Festival Brugge ontdekken?

Elke: “Vooral in Korf, dat blijft onze uitvalsbasis.” De officiële kick-off voor het grote publiek start op vrijdagavond met de Pecha Kucha: dan kun je vanop de eerste rij ontdekken welke initiatieven er al zijn in de buurt. Ook op zaterdag 24 en zondag 25 zal je altijd iets kunnen beleven, lezen of ontdekken in de Korf, ook als er geen workshops zijn. Dan kun je de expo over circulaire economie initiatieven op je eigen tempo bezoeken.

In de stad is er natuurlijk ook veel te doen, op heel wat locaties bij de circulaire makers. Zo staan er enkele bedrijfsbezoeken gepland en een fietstocht waarbij we alle Handmade in Brugge makers aandoen die met dit thema bezig zijn. De kringwinkel doet ook acties in al hun filialen, tot in Zeebrugge. Kortom, op heel veel plaatsen zal je kunnen proeven van het programma, dat we uitgebreid en dooreengeschud hebben. Het is dus zeker de moeite om af te komen, ook als je er vorig jaar bij was.

DSC 0622

Welk aspect van circulariteit willen jullie in de kijker zetten met deze 2e editie van het festival?

“Zoals gezegd is het programma uitgebreid. De basis hebben we behouden en verder uitgewerkt. Tijdens deze editie vormen drie hoofdthema’s de groene draad:

Repareren: één van de basisprincipes als je over circulaire economie praat. Er zijn heel wat workshops, bekijk dus zeker het programma. Van ‘Hoe vermaak & onderhoud ik mijn fiets’ tot het terugkerende repair café tot een workshop visible mending, over hoe je kleren kunt vermaken met bijvoorbeeld kleurige stiksels zodat het een uniek item wordt.

Huren & delen: ook in volle opmars! Je kunt naar de lezing van Lieven D'hont, oprichter van o.a. Peerby en ‘Green Deal: Huren en Lenen’. Of ga naar de sessie die porseleen organiseert: zij hebben een uniek concept en komen tijdens het festival hun keukenbibliotheek presenteren: maak kennis met alle professionele keukentoestellen zoals pizzaoven, pastamachine, ijsmaker, … die je bij hen kunt huren. Interessant als je eens een specialleke wilt, zonder het zoveelste apparaat te moeten aanschaffen.

Hergebruik/tweedehands: opnieuw een van de basisprincipes. Zo organiseren we op zaterdag 24 februari een stylingsessie in de Kringwinkel Pop-up op de Eiermarkt met Julie Sabs (@sabsjulie). Je krijgt van haar tips & tricks over hoe je een hippe tweedehands outfit samenstelt. Schrijf je zeker in via de website van circulairfestivalbrugge.be als je erbij wilt zijn!”

“Tot slot wil ik een speciale shoutout doen naar het project waar de studenten mode van de Maricolen hun schouders onder zetten: een upcycling project met textieloverschotten van Oxfam 2ehands. Een project waar ze creatief aan de slag moesten met reeds gedragen textiel en dat nieuw leven inblazen, en dat is hen zeker gelukt. Op de Pecha Kucha vrijdagavond tonen ze hun creaties in première aan het grote publiek. Hoe ze dat zullen doen, houden we geheim. Kom dus zeker af om te ontdekken wat het is geworden. Daarnaast zullen hun creaties de etalage van Oxfam 2ehands en Shopping Brugge sieren. En ook te zien zijn in het klimaatpunt in het Huis van de Bruggeling.”

DSC 0754

Kan je een circulaire levensstijl laten rijmen met ons huidige consumptiegedrag?

“Hier draait het in mijn ogen vooral rond bewustzijn. Dat is de eerste stap: beseffen dat er te veel wordt geproduceerd en geconsumeerd. En dat je als consument veel macht hebt om die afvalberg te reduceren, door je gedrag beetje bij beetje aan te passen. Begin klein en vier die kleine stapjes.”

“Als je iets nodig hebt, onderdruk dan de impuls om het te kopen, maar daag jezelf uit en denk out of the box. Kan ik het lenen van iemand uit de buurt? Of huren, of tweedehands vinden? Er zijn zo veel alternatieven die even gemakkelijk zijn.”

“Als m’n zonen en ik kleren shoppen, dan gaan we standaard naar tweedehandswinkels. Zij vinden daar echt hun gading, gaan het pashok binnen met een heleboel kleren en komen altijd naar buiten met een lading ‘nieuwe’ kleding.”

Welke activiteit op het programma is jouw favoriet?

“Het is altijd gevaarlijk om er één iets uit te halen, maar ik ga het toch doen en wil graag de samenwerking met Rebelle in de kijker zetten." Met hen doen we een workshop Café menstrué: daarin werken we rond herbruikbaar menstruatiemateriaal. Dat mag nog meer in de kijker gezet worden, want er wordt tot vandaag te weinig over gesproken. In de workshop zul je ontdekken dat herbruikbaar gelijk staat aan comfort & veiligheid, ook voor veeleisende producten die zo intiem zijn.”

→ De workshop (5 euro) gaat door op zaterdag 23 februari van 14.00 - 17.00 uur in Trefpunt Korf,

Naaldenstraat 4, Brugge.

In welke vorm van circulariteit geloof jij het meeste?

“Hier gaat een stukje beroepsmisvorming mee gepaard, want als productontwikkelaar kijk je naar het ontwerp. Ik geloof het meest in de kracht van een goed & sterk design. Het start dus bij … het begin. Vanaf het concept: hoe gaan we dit product ontwikkelen? Zodat het productieproces zo efficiënt mogelijk verloopt met zo weinig mogelijk grondstoffen, het eindproduct zo lang mogelijk meegaat, het (multi)functioneel is en het eenvoudig repareerbaar is, zodat je de levensduur ervan nog kunt verlengen.”

DSC 0977

Waarom is circulair de toekomst?

“Dat is voor mij een no brainer. Zoals iedereen weet zijn er grenzen aan de draagkracht van deze planeet. Grondstoffen zullen uitgeput raken, dus op termijn zullen we ons consumptiegedrag sowieso moeten aanpassen, we zullen niet anders kunnen. Dan is het veel leuker als je je leven inricht met leuke initiatieven en producten, die én goed zijn voor onze planeet, én je leven eenvoudiger en beter maken. Liever zo dan dat het opgelegd wordt, toch?”

Wat is de grootste 'circulaire' life hack die je regelmatig toepast in je eigen leven?

“Iets dat ik zelf al jaren toepas is Furoshiki, een wikkeltechniek uit Japan. Heel eenvoudig: in plaats van inpakpapier gebruik je doeken om je cadeaus mee in te pakken. Ik heb hier een stapel doeken in onze lade zitten, als je een cadeau wilt inpakken, neem je er een van de stapel, geef je het cadeau en eens uitgepakt neem je het doek terug mee naar huis, klaar voor het volgende cadeau. Het is een heel gemakkelijk principe en kost je geen extra tijd of energie. Het enige ‘nadeel’? Het is heel herkenbaar dus je omgeving heeft na verloop van tijd snel door dat het pakje van jou komt!

Circulair Festival Brugge is een samenwerking tussen De Republiek, Avansa regio Brugge en de Stad Brugge (Circular Hub Brugge en BruggeNaarMorgen).

www.circulairfestivalbrugge.be

Tekst: Jolien Van Acker. Foto: Femke Den Hollander.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.