Wat voor sommigen gewoon een hobby is, kan voor anderen van levensbelang zijn. Voor de mensen van Palestinian Circus School is circus hun houvast in een wereld waarin alles lijkt te verdwijnen. Ze streven naar een vrij Palestina, waarbij Palestijnen kunnen deelnemen aan een dynamisch, cultureel en artistiek leven dat creativiteit, vrijheid van meningsuiting en diversiteit omarmt als de belangrijkste pijlers voor een rechtvaardige en inclusieve samenleving.
“Circus kan een zeer belangrijke rol spelen. Het kan dienen als verlichting, een plek om je gedachten te kunnen verzetten. We kunnen verhalen laten horen en een plek bieden waar jongeren de kans krijgen om te tonen wat er in hun hoofd en hart omgaat,” Vertelt Eve Zeghers.
Eve is leerkracht in de basisschool Klimop in Oostkamp en begeleider bij Circusplaneet in Gent. Ze ontdekte haar liefde voor circus toen ze als kind haar eerste lessen bij Woesh volgde. “Ik heb altijd heel veel sport gedaan, maar competitie was niet echt mijn ding. Ik heb toen circus ontdekt en dat is altijd een deel van mij gebleven.”
Tijdens een interculturele uitwisseling, Circus ID, tussen Palestinian Circus School en zes Belgische circusscholen: Circolito (Mechelen), Circusplaneet (Gent), Cirkus in Beweging (Leuven), Ecole de Cirque de Bruxelles, Cirqu’Conflex en Circus Zonder Handen (alle drie Brussel) verbleven 24 circusartiesten afgelopen zomer drie weken bij de Palestinian Circus School in BirZeit in Palestina.
Eve was erbij als begeleider: “We trokken afgelopen zomer naar Palestina met twintig Belgische jongeren en vier begeleiders uit die zes verschillende ateliers. We hebben daar met twintig Palestijnse jongeren en ook een zestal Palestijnse begeleiders drie weken samen geleefd, gewerkt en zo van elkaar geleerd. In die drie weken hebben we ook een circusvoorstelling op poten gezet.”
Deze zomer komen de Palestijnse jongeren naar België om opnieuw een show in elkaar te steken. “Nu komen er dus twintig Palestijnse jongeren met hun begeleiders naar België en gaan we hier hetzelfde doen. Het eerste deel bestaat uit het uitwisselen van talenten. We geven hen een plek om te leren van elkaar en workshops te volgen. Veertig jongeren zullen in Brussel samenwerken aan het maken van een voorstelling, waarbij ze circus als taal gebruiken. We nemen ook dingen mee die we vorige zomer hebben gemaakt, en werken daarop verder,” vertelt Eve.
De gebeurtenissen van de afgelopen maanden hebben natuurlijk een grote impact op iedereen die aan dit project meewerkt. “Heel wat jongeren hebben blijvend contact met elkaar, dat zijn de voordelen van sociale media. De opflakkering van geweld is enorm en daar merkt iedereen heel veel van. Ze worden al decennialang onderdrukt, maar de recente ontwikkelingen hebben een enorme impact op de Palestijnen waar we mee samenwerken.” Ondanks de gruwel die zich afspeelt in Palestina, is iedereen vastberaden om deze zomer opnieuw aan de slag te gaan. “Er kwamen enkele weken geleden twee Palestijnse begeleiders naar België. We hebben rond de tafel gezeten, gebrainstormd en vergaderd. Nu zijn we volop bezig met de voorbereidingen voor deze zomer.”
Het belooft een show van jewelste te worden, tijdens het tweede deel van het project in België zullen ze het land doorkruisen om hun creatie aan het publiek voor te stellen. Op de website van Cirque Plus kun je lezen dat de voorstelling gaat over durven en in staat zijn je stem te laten horen, mensenrechten, opkomen voor elkaar en je eigen identiteit. De jongeren laten zien hoe circus een vorm van verzet kan zijn in een onderdrukkende samenleving, en hoe je, met wederzijds respect, culturele verschillen kunt gebruiken als een bron van verrijking en inspiratie om hopelijk een betere toekomst op te bouwen.
Ze zullen optreden in Mechelen, Leuven, Brussel, Gent en Brugge. In het weekend van 26 tot 28 juli kun je tijdens Cirque Plus, het driedaags circusfestival in de tuin van het Grootseminarie in Brugge, het spektakel gaan bewonderen.
Tekst: Marjolein Velleman. Foto's: /
Uit BLVRD Magazine editie #40.