Heb je nog geen reisplannen voor deze zomer of zoek je het liever niet te ver? Geen nood, want ook voor de thuisblijvers zijn er tal van hippe alternatieven om een onvergetelijke vakantie te beleven. Zo biedt Kafé Keramiek CLAYCATION workshops voor zowel beginners als gevorderden. Iedereen kan deze zomer terecht in het atelier in de Baron Ruzettelaan om te proeven van deze unieke hobby. Met het CLAYCATION concept leer je tijdens een vierdaagse workshop alle ins & outs van de pottenbakkunst. Maak kennis met de sympathieke eigenares en oprichtster van Kafé Keramiek, Mieke. Tijdens het gesprek met BLVRD vertelt ze enthousiast over haar passie.
Kafé Keramiek biedt lessen en workshops pottenbakken aan. Hoe zijn jullie gestart?
Een 5-tal jaar geleden ben ik gestart met pottenbakken uit een zoektocht naar voldoening, creativiteit en balans in mijn leven. Op dat moment stond de oude schrijnwerkerij van mijn grootvader op de Baron Ruzettelaan leeg. Ik vond het altijd al een supertof pand op een prachtige locatie. Ook had ik zin om iets zelfstandig op te starten. Ik installeerde mijn draaischijf in het pand en begon te schrijven aan mijn business plan. Ook maakte ik mensen warm voor mijn project. Ik liet me goed omringen, volgde mijn geluk en stap voor stap mijn ondernemingsdroom. Twee jaar geleden ben ik dan gestart met een crowdfunding project via ulule, het grootste crowdfunding platform van Europa. Met de crowdfunding behaalden we niet alleen een groot bedrag voor de opstart, maar tegelijkertijd hadden we ook een groep ‘early birds’ die zich inschreven voor initiaties en lessenreeksen. De opstart was een succes.
Kun je wat meer vertellen over het project Claycation dat deze zomer en dit najaar zal plaatsvinden?
De Claycation van Kafé Keramiek geeft de mogelijkheid om mensen een vaardigheid te leren i.p.v. op reis te gaan. Onze Claycations zijn intensieve 4-daagse lessenreeksen waarin we op een korte tijd de basis van het pottendraaien aanleren en onze grenzen verleggen met klei. De bedoeling is om gebruikskeramiek te maken om zelf thuis te gebruiken. Tassen, kopjes, kommen, borden en voor de meer gevorderde draaiers grotere vormen, reeksen, flessen en vazen. Nadat de stukken gedraaid en afgedraaid zijn gaan ze voor de eerste maal in de biscuitbak om daarna te kunnen glazuren. Er is na de 4-daagse nog een extra ‘glazuurmoment’ in Kafé Keramiek waarin de cursisten kunnen kiezen tussen een 14-tal glazuren. We werken intensief in kleine groepjes van 10 personen en er is begeleiding van Manu Vanherp, hij werkt fulltime als pottenbakker, en mezelf. Leuk weetje, Manu ontving in 2019 het ‘Handmade in Brugge’ label.
Jullie bieden ook Claycations op maat van jongeren aan, hoe gaat dat in z'n werk?
De Claycations die wij deze zomer inrichten zijn voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen. We plannen dit najaar en tijdens de winter ook Claycations voor tieners vanaf 11 jaar. We merken dat er vraag naar is en dat jongeren ook echt kunnen gebeten worden door de kleimicrobe. We willen onze kennis en vaardigheden graag doorgeven aan hen. De doelstelling is dezelfde als de Claycations vanaf 16 jaar, maar de aanpak en opbouw van de lessen zijn anders. Ook kijken we naar de interesses van de tieners qua vorm/decoratie en spelen we hierop in.
Pottenbakken heeft soms een wat 'ouderwets' imago en is niet de meest aantrekkelijke hobby voor jongeren. Hoe kijk jij hier tegenaan? Merk je een toenemende interesse of blijft het vooral een ouder publiek?
De ‘revival’ van ambachten is al een tijdje bezig. Er is dus toekomst voor de ambacht. De vraag naar ‘handmade’ is groot en mensen hebben behoefte om terug met de handen te werken. Veel jongeren hebben nadat ze afgestudeerd zijn een bureaujob waar ze weinig voldoening aan hebben. Creatieve mensen (vb. Architecten) zitten vaak uren per dag achter hun computer waardoor hun creativiteit niet voldoende geprikkeld wordt. Het werken met de handen en het draaien op zich zorgt ervoor dat mensen terug op een andere manier geprikkeld worden. We zijn ervan overtuigd dat als we jongeren al vroeg laten kennis maken met klei dit alleen maar positief kan zijn voor hun ontwikkeling: ‘Pottery is good for body, mind and soul’.
Nu is het belangrijker dan ooit om lokaal te consumeren en te leven. Op welke manieren probeer jij de jonge Bruggelingen enthousiast te maken?
Het atelier van Kafé Keramiek is uitstekend gelegen aan de Brugse Vaart. In 2021 zullen er grote werken van start gaan langs het kanaal en aan de Steenbruggebrug met als resultaat dat het water dichter zal komen bij het atelier. Dit lijkt mij een uitstekende ligging voor een pop-up zomerkafé. Op termijn zouden we bij Kafé Keramiek graag een mooi terras hebben waar we lokale dranken schenken in keramiek die ook te koop is en lokaal vervaardigd werd. Zo laten we de jongeren en mensen onze keramiek beleven en maken we ze warm om de ambacht zelf aan te leren. Wanneer de werken precies zullen starten aan de brug en vaart staat nog niet vast, maar we kijken al uit naar de nieuwe plannen!
In september bestaan jullie 2 jaar, wat hebben jullie allemaal in petto om dit te vieren?
We willen graag onze 2de ‘Kafé Keramiek Ceramic Maker Market’ organiseren. Een 12-tal pottenbakkers en keramisten zullen er hun functionele keramiek verkopen. We bieden drinks & food aan en er zullen korte sessies ‘Feel For The Wheel’ zijn. Alleen moeten we nog eens brainstormen hoe we dit allemaal Corona proof kunnen aanbieden. Jongeren die interesse hebben, kunnen zich alvast inschrijven op de nieuwsbrief van Kafé Keramiek en via Instagram word je zeker op de hoogte gehouden!
Tekst: Jolien Van Acker.
Foto's: Atlesque.
Uit BLVRD Magazine editie #17.