Club stout is gekend voor hun feestjes die de traditionele kanten van Brugge in de hoek zetten. Lex Callebout, Wanne Coël, Rodrigo Fraga en Mick Farrazijn vormen samen de crew die feesten organiseert om U tegen te zeggen. Ze zorgen voor een plek waar je even al je zorgen kunt vergeten en veilig kan dansen tot in de vroege uurtjes, zonder dat je stoute schoentjes pijn gaan doen.
Hoe zijn jullie op de naam gekomen?
Rodrigo: “Lex zijn originele idee was om het concept ‘club braaf’ te noemen. Maar mijn artiestennaam is, en was toen ook al, ‘flink’. Ik vond het te veel op mijn naam lijken dus stelde het omgekeerde voor: club stout. De naam mondt heel goed en past bij het idee van uitgaan, want als je uitgaat trek je je stoute schoenen aan.”
Wat kunnen mensen verwachten als ze een avond komen feesten?
Mick: “De experimentelere kant van de dance scene. We doen het wat uit verzet tegen de mainstream feestjes in Brugge. We bedoelen dan niet dat andere feestjes slecht zijn, maar eerder in de zin van: velen vinden dat er altijd hetzelfde wordt gedraaid. Techno, drum and bass, etc. zijn leuk, maar wij wilden wat variatie naar Brugge brengen. We nemen dan ook een voorbeeld aan andere steden zoals Gent of Brussel en we merken dat de mensen daar ook deugd van hebben.”
Rodrigo: “De avond is altijd zeer gevarieerd, we hangen niet vast aan één genre. We proberen een goede mengelmoes te geven van wat clubculture eigenlijk is.”
Mick: “Alle genres vloeien de dag van vandaag in elkaar, je merkt dat alles aan elkaar vast hangt. Dat zorgt ervoor dat een gevarieerde line up wel werkt. Als je een avond begint met een jungle-dj en eindigt met heavy drum and bass, zie je dat die doelgroep overlapt. Het zijn mensen die heel wat verschillende genres luisteren.”
Hoe beslissen jullie welke dj’s er komen draaien?
Rodrigo: “Dat is vooral cureren. Meestal zijn dat mensen die we via via wel kennen. We proberen altijd een goede mix te maken van local heroes, opkomend talent uit Brugge, en talenten van buiten het Brugse.”
Mick: “We zijn ondertussen zelf ook wat vertrouwd met muzieklabels en de feestcultuur binnen België en het digitale tijdperk maakt het ook veel makkelijker om mensen te contacteren. Ik merkte ook wel, bij de vorige editie bijvoorbeeld, dat mensen het wel leuk vinden om eens in Brugge te komen draaien. Dat is iets wat ze niet elk weekend doen en voor velen ook iets nieuws. Meestal komen we binnen ons team wel overeen qua voorkeuren voor dj’s, we zitten vaak op dezelfde golflengte.”
We leggen de focus ook op gevarieerd volk. We willen een platform maken waar iedereen zijn ding kan doen door de visie zo breed mogelijk te trekken. Dat is niet altijd gemakkelijk, we willen bijvoorbeeld heel graag wat meer vrouwelijke dj’s tijdens onze feestjes. Maar naar ons weten zijn er niet zo veel lokale, opkomende, vrouwelijke dj’s die wat binnen onze vibe zitten.
Rodrigo: “We hebben ook een heel lange lijst waar iedereen van ons artiesten aan toevoegt. Of dat nu budgettair mogelijk is of gewoon een fantasie, dat maakt niet uit. Het is een goede basis om mee te beginnen.”
Wat zijn uitdagingen die jullie ondervinden bij het organiseren van jullie feestjes?
Rodrigo: “Je werkt samen met heel veel verschillende soorten mensen uit alle hoeken van het land. Dus het is niet altijd gemakkelijk om iedereen op hetzelfde moment te contacteren. Maar de nacht zelf zijn dat vooral praktische dingen waar je bij eender welk feestje aan moet denken. Waar wij het meeste op letten met club stout is dat iedereen zich amuseert. We proberen een plek te creëren waar niemand lastig gevallen wordt en waar iedereen kan zijn wie ze willen zijn. We doen aan sensibiliseren, bijvoorbeeld via onze sociale media. Waar we onze boodschap al duidelijk meedelen nog voor het feestje begint. ”
Mick: “Bij de vorige editie bijvoorbeeld had iedereen die tot de crew behoorde een lichtgevende fluoband rond de arm. Zo kon iedereen zien wie bij de organisatie hoorde en waren wij ook een duidelijk aanspreekpunt moesten er problemen zijn.”
Lex: “Het grootste probleem waar we organisatorisch op stoten is het vinden van een geschikte ruimte voor ons concept. Binnen Brugge heb je Jeugdhuis Comma en Het Entrepot die hun zalen ter beschikking stellen, maar daar stopt het ook wel. Het is moeilijk om een bepaalde eigenheid aan je feestje te geven als je constant dezelfde ruimte moet gebruiken.”
Tekst: Marjolein Velleman. Foto's: Brecht Vanhoutte.
Uit BLVRD Magazine editie #37.