Het zomerprogramma van Brugge Plus zit weer rijkelijk gevuld. Feest in ’t Park is een oude bekende in het Minnewaterpark, maar stopt het jaarlijks in een nieuw jasje door zich te focussen op diverse duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Hun 32ste editie staat in het teken van water en wil hiermee vooral hun bezoekers bewuster maken. Het vierdaagse Cirque Plus mikt op een talrijke opkomst eind juli en hoopt dat het jongerenpubliek hun weg vindt naar het circusfestival. Zo probeert de organisatie telkens een gevarieerd aanbod van muziek, beweging en performance aan de man te brengen. Projectverantwoordelijken Karel Standaert en Tim Billiet vertellen graag meer.
Feest in ’t Park is ondertussen aan zijn 31ste editie toe. Hoe zorgen jullie ervoor dat elk jaar vernieuwend blijft?
Karel: “We focussen ons jaarlijks op andere SDG’s die we als kapstok gebruiken voor het festival. Het thema dit jaar is ‘water’ en SDG6 ‘schoon sanitair’ en SDG14 ‘leven in het water’ sluiten daarbij aan. Deze gebruiken we om het park in te kleden. We proberen ook genoeg variatie te brengen in onze programmatie, alsook de aanwezige gevestigde waarden zoals Team DAMP. Kinderen kunnen interactief meedoen, want we organiseren spelletjes die focussen op het duurzamer omgaan met water. Het Wereldkinderdorp is daar een voorbeeld van.”
“De keuze voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen wordt genomen in overleg met de Feest in ’t Park-werkgroep. Er zijn er 17 en we proberen er elk jaar twee of drie te behandelen. We brengen het thema in challenges en dilemma’s aan bod, zodat het leuk blijft en niet snel saai wordt. Zo willen we onze bezoekers op een leuke en interactieve manier toch aandachtig maken over water. Water is een verworven goed, maar het is geen evidentie.”
Welke doelpubliek hoop je hiermee te bereiken?
Karel: “Iedereen. Er zijn verschillende informatieve standen, alsook de wereldmarkt waar 38 organisaties zich voorstellen en waar je kan doorwandelen. Zij bezorgen de nodige kennis aan onze bezoekers. Je kan er in gesprek gaan en ze tonen aan hoe je hen kan steunen. ’s Middags is het voornamelijk familiegericht, met de focus op kinderen tijdens het Wereldkinderdorp. ’s Avonds is er dan voor jong en minder jong een feestje, met diverse bands en muziek. We verwelkomen jullie allemaal graag!”
“We proberen met Brugge Plus in het algemeen, en ook met Jong Volk, een kanaal te hebben dat meer aanvoelt wat onze jongeren willen. We proberen hen in te zetten als ambassadeurs. Met Feest in ’t Park is dat een beetje hetzelfde. Wij hebben heel wat topbands kunnen strikken, die bijvoorbeeld op de grotere festivals zoals Dour en Couleur Café stonden. Dat zorgt voor heel wat topkwaliteit die je gratis kan beleven. Het is een unieke kans om de verschillende genres muziek te ontdekken. We bieden een gevarieerd aanbod aan zoals latin, afrobeat, hiphop, reggae… Je bent meer dan welkom om mee te dansen of om gezellig te luisteren. Op gelijk welke manier steek je er wel iets van op.”
Met welke bedoeling is Cirque Plus opgestart?
Tim: “We zijn ondertussen aan onze 16de editie bezig. Sinds 2013 ligt onze locatie aan het Grootseminarie. Het is een heel mooie en open locatie en dat proberen we zo goed mogelijk uit te spelen. De mensen komen alleen al daarvoor naar het festival.
Wij willen ieder jaar een circusprogramma brengen waarbij we aantonen wat er leeft in de circuswereld.Dat gaat over zowel lokale voorstellingen, als buitenlandse voorstellingen. Onze focus ligt voornamelijk op openluchtvoorstellingen en dat maakt ons in België uniek.”
“We proberen ons in te zetten voor jonge gezelschappen die van de circusschool komen. Zij hebben nieuw werk dat nog niet per se kant-en-klaar is. We willen het wel professioneel houden. Het is minder in de trant van straattheater. Op die manier hebben we een kwalitatief programma.”
Hoe ziet het verloop van het festival eruit?
Tim: “We beginnen het festival met een openingsavond ‘Late Night’. Om 20u start er een voorstelling in de grote weide van Collectif Malunés: ‘We Agree To Disagree’. Het is een voorstelling waarbij het publiek actief wordt betrokken, als burger, als toeschouwer, als acteur, als beslisser... Deze is op vrijdag en zaterdag te zien. Het volledige programma is ongeveer in één dag te bekijken, maar de meeste mensen komen op hun gemak twee of drie dagen. Op donderdag doet Harvey Cobb zijn ding in de tent. Hij is een jonge gast die een mix brengt van cabaret en circus. Zijn act is wat losser en het is een waarmee we het jongerenpubliek willen aantrekken.”
“Op die manier willen we jongeren de boodschap brengen dat Cirque Plus en het circus in het algemeen niet per se iets voor enkel kinderen of families hoeft te zijn. We willen van dat idee af. Cirque Plus is één van de festivals in Brugge waar, ook al interesseert het programma je minder, je iets kan drinken in de mooie locatie van het seminarie. We willen dat het jonge volk ook ziet wat er leeft.”
“Veel van de geprogrammeerde voorstellingen zijn door jonge gasten zelf gemaakt. Ze vertellen in hun acts over thema’s die leven bij het jongerenpubliek. Het gaat over genderneutraliteit, het klimaat, actuele thema’s… Het is interessant voor hen om te zien dat er naast een opleiding bedrijfsbeheer, ook een opleiding circus is, bijvoorbeeld.”
Je vindt de volledige programmatie van Feest in ’t Park en Cirque Plus op www.feestintpark.be en www.cirqueplus.be
Tekst: Eva Vandendriessche, Beeld: Jasper van het Groenewoud & Jonatan Fux.
Uit BLVRD Magazine editie: #34.