Jeugdhuis Comma neemt deze maand een doorstart met een gloednieuw team. BLVRD kon Emma en Michiel strikken voor een interview.
Vertel, wie zijn jullie en voor wie onder een steen leeft: wat is de Comma?
Michiel: Ik ben Michiel Henneco en in februari zal ik een jaar voor de Comma werken als projectmedewerker. Inhoudelijk ben ik vooral bezig met de muzikale werking van het jeugdhuis. De Comma staat gekend voor goede en laagdrempelige optredens en biedt een podium aan lokale bands en artiesten. De verdere uitbouw daarvan is het laatste jaar vooral mijn focus geweest. Wij kunnen aan de slag dankzij bovenlokale projectsubsidies, wat wil zeggen dat wij als jeugdhuis uit ons kot moeten komen, outreachend gaan werken en gaan samenwerken met andere organisaties om meer te kunnen betekenen dan enkel wat we hier in de onmiddellijke omgeving van het jeugdhuis doen.
Emma: Ik ben Emma Penson, ik ben 24 jaar en wie me kent, weet dat ik lang aan de bar van jeugdherberg Snuffel heb gewerkt. Viktor, de algemeen coördinator van de Comma, gaf me een hint om te solliciteren en zo kom ik in het team van het jeugdhuis terecht. Ik vind het een hele mooie kans om Brugge op een andere manier te leren kennen en om mijn netwerk verder uit te bouwen.
Wat is voor jullie de opdracht van de Comma? Hoe zien jullie dat?
Michiel: We willen iets betekenen voor de jeugd, voor de buurt en voor Brugge. We proberen alles zo laagdrempelig mogelijk aan te pakken, zodat je het gevoel hebt dat je hier gewoon kan binnenwandelen. We proberen voor beginnende bands heel toegankelijk te zijn en zien het ook breder dan dat: we merken dat jonge mensen naar ons toe komen om een veilige plek te hebben, om andere jongeren te leren kennen maar ook om iets te leren. Zo hebben we een werkgroep rond geluids- en lichttechniek en op donderdag een open dj-booth, zodat beginnende dj’s met alle nodige apparatuur kunnen komen oefenen. Samengevat zou ik zeggen dat we staan voor het aanbieden van niet-schoolse ervaringen. Binnen cultureel Brugge hebben we zo, samen met de Snuffel, een vrij uniek plaatsje in wat we aanbieden aan onze doelgroep.
Emma: Ik heb hier zelf heel wat vrienden gemaakt door naar de optredens en feestjes te komen. We willen ervoor zorgen dat deze veilige, laagdrempelige omgeving verder gegarandeerd wordt.
Michiel: Dit doen we door op vrijdagavond optredens en feestjes te organiseren. Op zaterdagavond wordt onze zaal meestal verhuurd. Op donderdagavond hebben we dan de open dj-booth en op woensdag namiddag organiseren we activiteiten voor onze jongeren. Dit kan gaan van een wandeling tot het organiseren van lasertag op de bovenverdieping van Het Entrepot.
Emma: Ik zal het organiseren van de activiteiten op woensdag op mij nemen. Het is de bedoeling dat ik die lokale werking verder uitbouw, en dit kan evengoed eens op een andere plaats zijn. Ik zie het helemaal zitten om onze jongeren nieuwe ervaringen aan te bieden, en het zal zeker ook een leerschool voor mijzelf zijn.
Jeugdhuis Comma heeft ook een uitgebreide vrijwilligerswerking. Kan je daar wat meer over vertellen?
Michiel: Zo goed als alles gebeurt hier dankzij onze vrijwilligers. We kunnen rekenen op een trouwe vrijwilligerspoule. Zij komen hier de bar doen, het onthaal op feestjes, ze treden op als avondverantwoordelijke, springen in als technieker, en nog zoveel meer. We appreciëren dit enorm. Wij zijn misschien wel de Comma, maar voor ons zijn onze vrijwilligers de Comma. Zonder hen zouden we geen jeugdhuis kunnen zijn.
Emma: De vrijwilligers mogen hier ook heel veel zelf initiatief nemen, en ze doen dat ook. Wij geven een kader mee maar geven hen ook heel veel vrijheid.
Michiel: Zo is onze tienerfuif ‘Lucht in het donker’, een fuif voor 12- tot 15-jarigen, een initiatief dat helemaal gedragen wordt door onze vrijwilligers. Zo is het ook een leerervaring voor hen.
Michiel, jij werkt al een klein jaar voor de Comma. Wat heb je in dat jaar kunnen doen? Waar ben je trots op?
Michiel: Af en toe komt er mij iemand zeggen op concertavonden: “Nice, de Comma is precies helemaal terug!”. Daar ben ik natuurlijk blij mee. Ook hebben we een aantal nieuwe vrijwilligers die zich dankzij ons helemaal thuis voelen in de Comma en ik ben blij dat onze jongeren onze omgang met hen weten te appreciëren.
Emma, jij start pas op. Wat wil je graag bereiken? Hoe zie je de toekomst?
Emma: Ik hoop dat onze jongeren zullen aanvoelen dat ze bij mij terecht kunnen en dat ze hier ook bij mij welkom zijn. Ik hoop dan ook dat er een klik zal zijn met hen en met onze vrijwilligers. We starten op met een volledig nieuw team en ik hoop dat we samen heel veel in gang kunnen zetten en kunnen organiseren, zodat we meer kunnen zijn dan enkel een zaal voor feestjes.
Waar stoten jullie op in het werken voor de Comma? Wat lukt vlot en wat loopt moeilijker?
Michiel: We stoten op hetzelfde waar volgens mij veel organisaties mee kampen: het is soms moeilijk om genoeg volk op de been te krijgen.
Emma: Ik merk ook dat veel jongeren vandaag niet altijd meer uit zijn op feesten en naar fuiven gaan. Misschien heeft corona daar een invloed op gehad.
Michiel: We merken inderdaad dat een aantal jongeren echt gewoon zijn om thuis te blijven. Het is dan een uitdaging om ze toch tot bij ons te krijgen. Met een aantal optredens trekken we heel wat volk, met andere dan weer helemaal niet. De opkomst valt meestal niet te voorspellen.
Hoe zien jullie Brugge als jongerenstad en muziekstad? Wat is er al? Wat kan beter?
Emma: Er is nooit genoeg. Hoe meer er kan georganiseerd worden op vlak van muziek en cultuur voor jongeren, hoe beter.
Michiel: Er mag altijd meer zijn, inderdaad. Er zijn momenteel weinig andere spelers die inspelen op dezelfde doelgroep, dat is jammer. Daarnaast wordt onze doelgroep bij bepaalde initiatieven zoals bijvoorbeeld Klinkende Kroegen in de zomer, wat vergeten. Het zou tof zijn mocht er dan ook eens iets voor jongeren georganiseerd worden. Barno Koevoet dat vorig jaar gevraagd werd door ’t Verdriet van België tijdens Kinkende Kroegen, is een voorbeeld van hoe het wél kan.
Vertel ten slotte eens wat leuke weetjes over jullie zelf en over de Comma?
Michiel: De Comma bestaat al 32 jaar en ontstond in hetzelfde jaar dat Dirk Frimout de eerste Belg in de ruimte werd. En we hebben alle drie eerst in de horeca gewerkt. Mijn theorie is: in de horeca leer je hard werken!
Heel veel succes met jullie mooie werking en bedankt voor het gesprek!
Tekst: Alexandra Dervenis. Foto's: Jonathan Veriez.
Uit BLVRD Magazine editie #43.