Er beweegt wat bij de Gouden Boomstoet dit jaar: Exception Movement dus!

Sinds jaar en dag is de Gouden Boomstoet een gekende waarde in Brugge. De middeleeuwse praalstoet refereert naar het feest uit de 15de eeuw dat gehouden werd ter gelegenheid van het huwelijk van Karel de Stoute (de toenmalige Graaf van Vlaanderen) en Margaretha van York. Het gaat dus om een stukje geschiedenis dat uitgebeeld wordt. Maar ook een middeleeuwse stoet moet wat mee met zijn tijd: de Gouden Boomstoet werd daarom dit jaar niet alleen thematisch opgefrist, maar ook esthetisch. Een van de vernieuwingen is de inclusie van Exception Movement, de Brugse parkour en freerunning community.

2024 07 21 GOUD NARREN 1 7 1

Maar wat heeft parkour te maken met een praalstoet? We vroegen het aan Florian Tanghe, de voorzitter van Exception Movement.

Voor zij die het niet weten, wat is parkour eigenlijk?

Florian: “Vroeger was er een strikte scheiding tussen parkour en freerunning. Parkour is je van de ene plek naar de andere verplaatsen op een zo efficiënt mogelijke manier; beoefenaars bleken daar erg creatief in te zijn en zo werd freerunning geboren. Nu is dat onderscheid minder belangrijk, het is één pot nat geworden: het basisprincipe blijft om zonder materiaal of bescherming buiten trucjes te doen.”

Parkour is dus iets heel hedendaags, hoe zijn jullie dan bij de Gouden Boomstoet terechtgekomen?

“Brugge Plus had oorspronkelijk aan Be Flat, een circuscompagnie die parkour beoefent, gevraagd om het Hofnarrentraject te trekken. De twee oprichters zijn al veel langer bezig dan wij, ik heb ook veel van hen geleerd. Toen zij het idee hoorden voor het Hofnarrentraject dachten zij onmiddellijk om een team-up te doen met parkour omdat wij heel snel iets kunnen zien in de omgeving. Dus zo werd de vraag aan ons gesteld.

We zijn geen onbekenden in Brugge: op de uitreiking van de Brugse Sportprijzen hebben wij ook een show gedaan."

2024 07 21 GOUD NARREN 1 18 1

En wat mogen we dan exact van jullie verwachten op de stoet?

“We gaan proberen om het publiek zo hard mogelijk te verrassen. De hofnar speelt een uitdagende, provocerende rol die de grenzen van de stoet probeert te verleggen. We gaan dus ook letterlijk de grenzen van de stoet overschrijden door tussen het publiek te lopen, het straatmeubilair en de gevels te gebruiken, maar naast die obstakels, ook elkaar. Daar komt dan de specialisatie van Be Flat bij kijken. In parkour gebruik je normaal gezien vaste obstakels. Door de mix van acrobatie en parkour krijgen we heel wat tricks die zowel in parkour als acrobatie niet voorkomen. We hebben ook veel vrijheid gekregen om te spelen. Er zijn veel kinderen onder de hofnarren en je merkt dat zij een andere manier van kijken hebben. Zij durven echt out of the box te denken. Maar als je wil weten tot wat het precies heeft geleid, moet je komen kijken.”

Wat is de thematische samenhang met de stoet dan? Je hebt het over hofnarren, maar wat zijn dat dan precies?

“Het parkourgedeelte van de stoet is het hofnarrentraject en dat valt binnen hoofdstuk 3 van de stoet. Dat hoofdstuk beeldt het trouwfeest van Margaretha van York en Karel de Stoute uit. Zij waren Bourgondiërs en echt gekend voor hun extravagante feestjes. Een grafelijk

huwelijk was daar geen uitzondering op.

2024 07 21 GOUD NARREN 1 17 1

De Gouden Boomstoet beeldt het huwelijk uit met een banketwagen waarop een feestdis wordt uitgebeeld. In die tijd ging dat niet alleen gepaard met extravagante maaltijden en drankfestijnen, maar ook met randanimaties. Dat ging van muziek en theater tot hofnarren die een uitdagende, carnavalesque rol hadden.

Voor ons komt er dus ook een stukje acteren bij kijken. Het gaat in de stoet niet alleen om het parkour, maar ook om het uitzicht en de verbeelding. Het kostuumatelier heeft voor ons heel wijze kostuums ontworpen die echt zijn wat je je voorstelt bij een nar. Daarnaast zullen we ook heel uitbundig zijn in onze publieksinteractie en communicatie met elkaar.

Het wordt echt iets unieks: als je een show samenstelt, is alles duidelijk afgelijnd. Maar nu gaan we echt tussen het publiek lopen en dat zijn zoveel variabelen dat het ook voor ons echt een verrassing gaat zijn.”

De Gouden Boomstoet gaat door op 25 augustus en kan je gratis gaan aanschouwen. Alle informatie kan je vinden op www.goudenboomstoet.be.

En ben je zelf een parkourfanaat of wil je het leren? Op www.exceptionmovement.be vind je alle info rond parkour in Brugge!

Tekst: Nicholas Vandenbussche. Foto’s: Mastershot.
Uit BLVRD Magazine editie #41.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.