Fayard - dé gratis filmbeleving van 8000

‘Fayard’ is Frans voor ‘beuk’, maar is sinds vorig jaar ook een pop-upcinema in Kasteel Les Fayards op Sint-Kruis, die georganiseerd wordt door het team achter Razor Reel Flanders Film Festival. Tijdens de zomervakantie kan je er ook dit jaar terecht voor mooie films in open lucht, platendraaiers (personen, geen voorwerpen) en een zomerbar. En dat helemaal gratis.

Vlak na het openingsweekend van Fayard zit ik aan tafel met Patrick Van Hauwaert en Joke Ruysschaert. Deze twee filmliefhebbers (en uiteraard mede-organisatoren van Fayard) laat ik met plezier toe in mijn wekelijkse bubbel om een gesprek te hebben over films, treinritten en bluesmuziek. Te beginnen met de simpelste vraag: wat is Fayard?

"Fayard is een pop-upcinema waar we zowel indoor als outdoor filmvoorstellingen programmeren,” vertelt Joke. “Alle films die we vertonen zijn gratis, enkel de bar is dat niet. Die bar is het ganse weekend open, ook voor en na de film. We proberen vooral zo open en toegankelijk mogelijk te zijn: iedereen is welkom”.

Het concept is mooi uitgewerkt en bewees vorige zomervakantie al dat het werkt. Over wat Fayard precies moest worden, werd vorig jaar niet lang nagedacht: “Dertig seconden, meer niet”, zegt Patrick: “Vorig jaar was in het kasteel De Basis gevestigd, daar zat Lander Hoornaert (Kunstenal) achter. In het kasteel waren er echter nog ruimtes die niet werden gebruikt. Met Razor Reel gebruikten we er daar enkele van als opslagplaats voor ons materiaal. Er zouden nog meer ruimtes vrijkomen en toen begon het idee te spelen om twee kamers om te toveren tot cinemazaaltjes.”

FAYARD FOTO2

Fayard en Cannes

De plannen werden uitgetekend om het idee te kunnen verwezenlijken, zelfs tijdens hun jaarlijkse uitstap richting het filmfestival in Cannes: “We zaten op de trein, verder te brainstormen over ons nieuwe project, toen Lander plots belde. Of we het hele kasteel wilden gebruiken? Op dat moment zijn die dertig seconden gestart, waarna we ons idee hebben omgegooid tot zowel een indoor als outdoor cinema. Die tuin is geweldig om in open lucht een film te gaan kijken, dus we waren zeer blij met die kans”.

“Dat was halverwege mei vorig jaar, we hadden dus nog een maand om veel zaken te regelen, maar ook om enkele dingen te gaan aanpassen. We dachten eerst aan de vergunningen, die hebben we zelfs vanuit de trein naar Cannes nog geregeld”. Al was dat niet het enige dat moest gebeuren. Patrick: “Plots heb je een grote, open vlakte die je moet gaan invullen met zitplaatsen, je moet een scherm hebben dat groot genoeg is voor buiten, binnen moet alles ook in orde gebracht worden… Gaandeweg hebben we dan ontdekt dat de elektriciteit niet overal in orde was en moest aangepakt worden, dat was nog eens werk erbij”.

Joke: “Een maand later, op 20 juni, hebben we kunnen openen. Dit jaar zijn we veel eerder gestart met de voorbereidingen, in januari al. Maar toen kwam spelbreker corona, waardoor we eigenlijk dit jaar op slechts drie weken tijd alles hebben moeten opbouwen”.

FAYARD FOTO1

En toen kwam corona…

Spelbreker corona, de juiste term in deze context. Al was er nooit schrik dat Fayard niet zou doorgaan, vertelt Patrick: “We zijn er steeds van uitgegaan dat Fayard zou plaatsvinden. En mocht dat niet het geval geweest zijn, wilden we niets tussenin, geen online festival of een miniversie”. Uiteraard heeft het virus gevolgen voor het reilen en zeilen tijdens de voorstellingen. Joke legt ze uit: “We passen alle veiligheidsmaatregelen toe en we vertrouwen op het gezond verstand van iedere bezoeker om er zelf ook rekening mee te houden. Zo kan je niet meer aan de bar gaan bestellen, maar werken we met QR-codes om je bestelling te plaatsen, die dan wordt gebracht. Ook laten we maximaal 200 personen toe tijdens een vertoning buiten, zodat iedereen voldoende ruimte heeft om een gezellige ervaring te hebben”.

Alle te vertonen films vind je via de social media en de website van Fayard. Die filmkeuze gebeurt trouwens niet willekeurig: “We mikken vooral op de ‘feel good’- ervaring. We hebben ook themadagen gepland en zondagnamiddag is altijd een speciale programmatie voor de kinderen”. Naast de filmvertoningen houdt het concept meer in dan dat alleen: “De zomerbar is voor iedereen toegankelijk: de locatie is zelfs zonder de film zeer feeëriek om te vertoeven. Iedere zaterdag laten we ook het kruim van de Villa Bota-radiomakers plaatjes draaien vanaf het balkon, om de sfeer volledig tot zijn recht te laten komen. Ook de slotavond staat al ingepland: 30 augustus wordt gecureerd door Clarksville Station, dat bluesplaten zal draaien, waarna ’s avonds “The Blues Brothers” wordt vertoond”. Joke vult het rijtje aan: “In juli hebben we al een quiz georganiseerd en in augustus doen we dat opnieuw. Ikzelf kijk ook uit naar de vertoning van “Mamma Mia!”, want we hebben voor de sing-a-longversie gekozen”.

Tekst: Jordy Vermote. Foto's: Matthias Desmet.
Uit BLVRD Magazine editie #17.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.