TURBO ondersteunt jongeren die zelfstandig willen worden, sinds kort gestart zijn en tips nodig hebben om hun droom uit te bouwen. Bij het woord ‘ondernemen’ denk je vaak aan een zaak opstarten, maar dat hoeft het niet altijd te zijn. Wij gingen in gesprek met drie jonge mensen die op hun manier het ondernemen op zich nemen.
Dieex Bitegets: cultureel/creatief ondernemer
Dieex is 29 jaar en is al altijd creatief geweest op verschillende manieren. Aan het begin van de lockdown begon hij aan zijn sculpturen. Eén van de redenen die hem hiertoe aanzetten, is dat zijn verloofde (Esther) een tijdje daarvoor naar Dieex’ geboorteland ging en daar twee Afrikaanse maskers kocht, maar bij het verhuizen raakten die verloren. Uit het idee van Afrikaanse maskers haalde Dieex zijn inspiratie. “Het concept van de Afrikaanse maskers is voor mij een belangrijke inspiratiebron. Dit zorgt voor het culturele aspect, maar tegelijkertijd is dat geen cultureel werk omdat ik daar mijn eigen creatie van maak, sculpturen.”
Ondertussen is Dieex volop bezig met het ontwikkelen van andere ontwerpen. Zijn eerste ontwerp ‘Mokonzi’, in combinatie met ingesproken gedichten, werd eind februari in De Tank tentoongesteld. Hij ziet kunst maken niet rechtstreeks als ondernemen, maar natuurlijk komt het ondernemende er wel wat bij kijken. Wanneer hij tevreden is van zijn werk, toont hij dat aan de buitenwereld. Dieex verkoopt die dan om zo zijn nieuwe werken te financieren, want dat is waar het voor hem grotendeels om gaat, hij doet dit omdat hij het graag doet. Hij kiest ervoor om van elk ontwerp maar een klein aantal reproducties te maken, zo behouden de werken een mooie waarde.
Justine Bisschops: werkte aan haar zelfstandigheid via Ant-woord!
Justine is 20 jaar en doet aan fotografie, ze omschrijft haar werk als melancholisch. “De beelden die ik creëer zijn vanuit mijn gevoelens”, zo laat ze ‘à la folie’ los. Wanneer Justine het emotioneel moeilijker krijgt, grijpt ze naar haar camera en trekt ze de natuur in: het is haar uitlaatklep. Meestal bestaan haar foto’s uit zelfportretten, foto’s van vrienden of van de natuur. Justine ziet haar fotografie als haar eigen ‘zelfhulpkit’. Haar Instagrampagina heet ‘Stine dans la folie’, wat Stine in de gekte betekent. Justine kreeg het bewerkingsproces van foto's nooit aangeleerd, ze heeft alles zelf uitgedokterd.
Justine is autistisch (waarbij ze vertelde dat het beter is iemand te omschrijven als autistisch in plaats van iemand die autisme heeft, omdat dat een slechte connotatie is tegenover autisme) en struggelde heel erg met het schoolsysteem: “Ik pas niet in het education system”. Op kot hing een affiche van Ant-woord en dat gaf haar een kans. “Het leuke aan Ant-woord! is dat ze geen onmogelijke verwachtingen opstellen zoals: ‘Je moet werken, je moet naar school’. Ze kijken naar je talenten en interesses en doen alles op jouw tempo”. Bij Ant-woord! laten ze je jouw ding doen. De maatschappij is niet gemaakt voor mensen als ik, mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid” vertelt Justine, ze zegt dat mensen die hulp durven inschakelen net tonen dat ze sterk en moedig zijn omdat het een veel grotere stap is dan te zeggen: Ik doe niets.”
Dankzij Ant-woord! durft Justine veel sneller initiatief nemen en deel te nemen aan projecten, ze kreeg bijvoorbeeld de kans om te exposeren in De Republiek, dit gaf haar zelfvertrouwen een grote boost. “De combinatie van fotografie en Ant-woord! heeft ervoor gezorgd dat ik durf te fotograferen”. Binnenkort mag Justine ook exposeren in een buurthuis in Oostende, de mensen rondom haar merken dat ze enorm gegroeid is als persoon.
Sara Bouvry: student-zelfstandige
Sara is 21 jaar en behaalde aan de hogeschool haar bachelordiploma Communicatiemanagement. In die opleiding leerde ze vooral hoe je goed kunt communiceren naar de buitenwereld toe, via klanten, via sociale media… Na die studie wist Sara hoe ze content kan verspreiden, maar niet hoe ze die kan maken, daarom koos ze om het postgraduaat Digital Content Creation erbij te nemen. Daarin leerde ze bijvoorbeeld hoe je met videocamera's en foto's kunt omgaan terwijl het creatieve vooropstaat, en niet enkel het denkwerk, zoals dat in haar vorige studie wel was.
Ruim anderhalf jaar geleden startte Sara haar onderneming 'Comment!' op, waarmee ze de social media van horecazaken beheert. Daarnaast heeft ze ook een blog, 'The Cosy Corner', waar Brugse hotspots passeren en letterlijk op de kaart worden gezet.
Sara is student-zelfstandige sinds januari. “Als je studeert heb je twee opties”, vertelt ze, “Student-ondernemer, dit wil zeggen dat je door je statuut meer vrijstellingen tegenover je school krijgt en dan kan je bijvoorbeeld je planning van school aanpassen naargelang je onderneming.” In Sara’s geval is het anders, ze koos om student-zelfstandige te worden. Daarbij gaat ze twee dagen per week naar de les, en combineert ze dat met een stage bij Jong Volk, haar bedrijf én lessen boekhouden, want ook dat is belangrijk als zelfstandige.
In de zomer van 2020 begon Sara als jobstudent aan de afwas van een restaurant. Daar was men op zoek naar iemand om de Instagrampagina te beheren. Sara nam deze taak op zich en via via kwam ze in contact met andere horeca-uitbaters die ook een beheerder zochten voor de sociale media. Net in die periode kwam er op de hogeschool iemand spreken over hoe je zelfstandige kunt worden als student en wat daar allemaal bij komt kijken. Sara zette daar een grote stap en wil dat in te toekomst nog verder uitbouwen. Ondertussen beheert ze al anderhalf jaar de sociale media van haar studentenjob, en na haar stage wil ze haar klantenbestand verder uitbreiden.
Het statuut van student-zelfstandige heeft meerdere voordelen: je kunt op een wettelijke manier klanten werven en hen factureren, en de overheid geeft je verschillende vrijstellingen. Niet enkel op schoolvlak, maar ook financieel: de sociale bijdrage is bijvoorbeeld kleiner in dit geval. Je kunt er echter niet eindeloos gebruik van maken: Sara's statuur loopt bijvoorbeeld nog tot eind september. Daarna zal de beslissen of ze er haar hoofdberoep van maakt, of eerder freelance wil werken met dit project. Ze heeft alvast een duidelijke tip voor studenten die dit statuut overwegen: "Je moet je vooral informeren bij ervaren mensen, want onwetendheid zorgt voor veel twijfel".
Meer info bij emma@republiekbrugge.be (TURBO) en louise@republiekbrugge.be (Ant-woord).
TEKST: Febe Vanhoutte, BEELD: Hans Borg
Uit BLVRD Magazine editie #27