Ze houdt van zonnige terrasjes en Portugese wijn. Van wandelen in de ochtendzon. Van concerten, festivals én karnemelk patatjes. Ze is begeleider voor volwassenen met een verstandelijke beperking in een dagcentrum. En, ze is op vrije momenten vooral te vinden in haar atelier tussen de macramé. We interviewden Juliette, van Juliette’s macramé! (En stoppen nu met rijmen…)
Juliette’s macramé… is meer dan macramé?
“Inderdaad (lacht), Juliette’s macramé is eigenlijk niet enkel macramé… Ik ben ook heel graag bezig met weven en liefst van al met de combinatie van beide. Macramé is heel boho qua vibe, terwijl weven in meer verschillende stijlen past doordat ik daar met andere kleuren en texturen werk."
“Ik maak liefst van al wandhangers, maar ook plantenhangers, sleutelhangers, handtassen, vlaggetjes, lampionnetjes, … Vooral kleine gebruiksvoorwerpen en decoratie dus. Voor grotere werken - zoals hangmatten en stoelen - is de stap nog iets te groot. Ik wil niet te veel uitmeten en voorlopig nog gewoon genieten en experimenteren. De hoeveelheid restjes in mijn atelier toont ook dat ik niet zo graag afmeet (lacht), maar die restjes gebruik ik wel in ander weefwerk!"
Hoe ben je ooit gestart met macramé?
“Heel cliché… tijdens de coronaperiode. Ik kreeg jaren ervoor ooit een boek cadeau, maar dat was toen echt te moeilijk om aan te beginnen en het bleef aan de kant liggen. Tot de lockdown dus, toen ik er opnieuw in begon te bladeren en daarnaast uren naar Youtube-tutorials ging kijken. Het begon met vlaggetjes, dan kwamen er plantenhangers bij en toen durfde ik experimenteren met de patronen uit het boek.”
“Het is enerzijds een creatieve uitlaatklep, een manier om met mijn handen bezig te zijn en iets helemaal anders te doen dan wat ik op mijn werk doe als begeleider. Het maakt me ook trots dat ik steeds beter word. Ook vind ik de online community rond macramé zalig. Die is zo groot dat je altijd wel inspiratie blijft opdoen.”
Welke materialen gebruik je? En hoe kies je die materialen?
“Ik werk met twee basismaterialen: katoen en wol. Macramékoord wordt gemaakt uit katoen en wol vind ik interessant omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Wol wordt gevild, gespind, puur gebruikt, … en dat zorgt ervoor dat het uitzicht telkens anders is. Meestal gebruik ik gerecycleerd katoen in plantenhangers, voor een ruwere look. Ik hou ook heel erg van dikke, chunky wol. Voor grote werken, zoals wandhangers, gebruik ik andere wol omdat het er luxueuzer of cleaner uitziet. Het voelt zachter en glijdt echt door je handen.”
Wat zijn je toekomstdromen met Juliette’s macramé?
“Ik wil meer te weten komen over de ambacht op zich. Ik zou graag zelf leren spinnen en kaarden, om mijn eigen wol te kunnen maken. Met kaarden kan je kleuren en materialen mengen. Mijn eigen garen leren spinnen, dat is ook wel een droom, maar niet zo evident. Eigenlijk wil ik dat het hele proces, van begin tot einde, door mijzelf gemaakt is. Ik zou ook wel een eigen atelier willen in het centrum van Brugge. Om andere makers te leren kennen of een pop-up shop te kunnen doen samen met anderen. Het duurde even voor ik me comfortabel voelde bij het delen van mijn werk, maar toen anderen interesse kregen om werk te kopen of bestellen op maat, werd ik een stuk zelfverzekerder.”
“Ik vind het ook wel fijn om dingen op bestelling te maken, maar het plezier van het maken staat nog altijd voorop. Ik wil vooral dingen maken die ik leuk vind om te doen, dus enkel op dat soort opdrachten zeg ik ja. Behalve plantenhangers en sleutelhangers, die kan ik aan de lopende band maken (lacht).”
"Ik zou graag zelf leren spinnen en kaarden, om mijn eigen chunky wol te kunnen maken. Eigenlijk wil ik dat het hele proces van de ambacht, van begin tot einde, door mijzelf gemaakt is.
Tekst: Luka Franck. Foto’s: Jasper van het Groenewoud.
Uit BLVRD Magazine editie #40.