Een explosieve en uitdagende hobby draaide voor Anne uit tot een bloeiend bijberoep als bokstrainer. Ze begon met trainen bij bokscoach Tjorven Mergaert en besloot twee jaar geleden om zelfstandig bokslessen op te starten bij Context Gym in Sint-Kruis. Naast haar fulltime job als barmanager in De Republiek, creëert ze tijdens haar lessen op woensdag en zaterdag een sportieve en laagdrempelige sfeer. Haar ervaring als opvoedster in de jeugdzorg zorgt voor een extra motivatie om jongeren een uitlaatklep te geven en zo jong en oud een veilig gevoel te geven.
Wat was de initiële bedoeling van het oprichten van Krachtwerk Boxing?
Anne: “Toen ik de technieken onder de knie had bij Tjorven, kreeg ik het gevoel dat ik een been had om op te staan om zelf iets te beginnen. Ik ben zelf wel geen professionele bokser en verwijs mensen met die verwachting graag door. Mijn lessen hebben een kleinere capaciteit van maximum zes personen zodat het persoonlijk blijft en niemand verdwijnt. Ik heb zelf nog gebokst in groepen van 20 à 30 man, maar dan begeef je je snel naar de achtergrond en ik haalde daar niet altijd even veel voldoening uit."
“Bij m’n groep van de ‘general population’ zijn er ook mensen van 20 jaar die samen komen boksen met mensen van 60. Ik ben opvoedster van opleiding en heb zelf jaren in de jeugdzorg gewerkt. De voorbije maanden stelde ik mijn lessen open voor jongeren uit verschillende jeugdvoorzieningen, omdat ik geloof dat een-op-een sporten helpen bij sociaal kwetsbare mensen. Zo krijgen zij ook de nodige uitlaatklep. Ik zie dat ze mondjesmaat hun weg vinden naar mij en geleidelijk aan effectief meedoen voor een volledig uur, bijvoorbeeld. De sfeer is er los, want ze hoeven geen ellenlange gesprekken te voeren over wat er die week allemaal fout liep. Dat klinkt misschien allemaal evident, maar het is een vorm van vrijheid en een momentje voor zichzelf. Op dat moment ben ik er 100% en kunnen ze zijn wie ze zijn.”
“Ik probeer om general population en sociaal kwetsbare personen samen te laten komen sporten. Ik merk dat de tweede groep vaak meer sturing nodig heeft, waardoor het niet altijd eenvoudig is om mijn aandacht te verdelen. Ik leerde daaruit dat ik beter verschillende soorten lessen maak die aangepast zijn aan de persoon die voor me staat.”
Welke filosofie hoop je mee te geven tijdens het lesgeven?
Anne: “Het klinkt misschien banaal, maar ik wil graag dat m’n gasten zich amuseren. Ik zie graag mensen groeien in een sport die ze nooit eerder gedaan hebben. Iedereen mag hier echt zijn wie ze zijn. Bij sommige mensen die komen sporten, zie je duidelijk dat het niet goed gaat. De ene begint er spontaan over te praten, anderen houden het liever voor zichzelf en hopen tijdens de les hun wrang gevoel kwijt te kunnen. Doe maar. Ik voel dat bij de meesten wel aan ondertussen.”
“Op die manier pas ik mijn lessen aan naar de noden van m’n gasten op dat moment. Ik zorg ervoor dat er ruimte is na de les om na te praten mocht dat nodig zijn. Het is de bedoeling dat mensen hun wensen kunnen uitspreken, zoals spieropbouw, gewichtsverlies, maar evengoed als ze een uur willen ventileren. Ik vermeld dat niet zo op de website, maar herhaal vaak dat ze gewoon mogen langskomen. Zo wil ik een veilige omgeving creëren voor iedereen. Een plaats waar iedereen de vruchten van kan plukken, op zijn of haar eigen manier en tempo.”
“Onze gym is nu outdoor. Mensen komen er sporten in -4 of 32 graden. Dat is zeker een grote troef en in de toekomst heb ik het plan om eventueel op een andere locatie, ergens rustig en groen, een ruimte te creëren waar er achteraf kan nagepraat worden op een gezapige manier. Zo kunnen er connecties gemaakt worden en kan iedereen van gelijk welke achtergrond een netwerk uitbouwen. Het creëert meer kansen en zorgt ervoor dat ze minder vastzitten in hun eigen beperkte leefwereld.”
Sporten bij ons is niet enkel voldoening halen uit het trainen zelf; de laagdrempeligheid zorgt voor een betere connectie, waardoor je geest én fysiek allebei gestimuleerd worden.
- Anne
Op welke manier zie je dat je vooropgestelde doelstellingen al deels vervuld zijn?
Anne: “De eerste mensen die twee jaar geleden bij mij begonnen zijn, blijven komen en op die manier ontstaat er een kleine community. Dat is heerlijk om te zien. Sommigen spreken onderling af zodat ze op hetzelfde uur komen trainen, bijvoorbeeld. Context Gym organiseert dan eens een barbecue waarbij vrienden en familie ook uitgenodigd zijn en zo leren we elkaar telkens beter kennen. Sporten bij ons is niet enkel voldoening halen uit het trainen zelf; de laagdrempeligheid zorgt voor een betere connectie, waardoor je geest én fysiek allebei gestimuleerd worden.”
“Ik wil nog veel groeien en volg nu een opleiding voor pre- en postnatale coaching. In Brugge is er een tekort aan opvolging op dat vlak en ik vind het belangrijk om daar meer over te leren. Dat komt er nog eens bij, maar ik denk dat ik voor mezelf moet toelaten dat dat natuurlijk moet groeien. Ik kan niet alles in één keer willen en doen slagen. Ik wil graag uitbreiden en mijn filosofie doordragen.”
Tekst: Eva vandendriessche, Beeld: Jana Germanus.
Uit BLVRD Magazine editie: #34.