Voor creatievelingen is het niet gemakkelijk om hun werk naar buiten te brengen. Met deze invalshoek werd Kunstenal acht jaar geleden opgericht. ‘Ondersteunen’ is hun kernwaarde en Mathias Debevere, één van de bestuursleden, vertelt gepassioneerd hoe ze dit juist doen. “Artiesten zijn volledig vrij in wat ze naar buiten brengen.” Kunstenal is niet zozeer een organisatie, het is een community die nieuwe kunstenaars bijstaat en samen unieke exposities op poten zet op unieke Brugse locaties.
Een plek voor alle kunst
Dans, muziek, schilderwerken, fotografie, (kort)film, interactieve installaties, beeldhouwwerk, spoken word, poëzie, muurschilderingen, … Iedereen die op één of andere manier creatief bezig is, ongeacht het medium, kan op de steun van Kunstenal rekenen. “Het gaat niet zozeer om wat je doet, daar heb je steeds volledige vrijheid in", verzekert Mathias. “Wij dragen artistieke vrijheid hoog in het vaandel en bieden een laagdrempelig platform om jouw werk te tonen binnen een uniek kader”.
Hoe doen ze dat juist? Kunstenal gaat op zoek naar artistieke witruimte en stelt deze vervolgens beschikbaar aan creatievelingen om die in te vullen met hun werken. “Iedereen die artistiek actief is mag naar ons stappen en ondersteuning vragen. We zoeken dan samen uit wat mogelijk is.” Kunstenal richt zich vooral naar een jonge artistieke doelgroep, maar eigenlijk mag iedereen zich aanbieden: “Als je ouder bent, maakt ons dat niet uit. We vinden het wel belangrijk dat er steeds een link is met de Brugse context.”
Unieke en sociale belevingen
Zowel voor de kunstenaars als de bezoekers ontstaat een coole mix van creatieve prikkels. “We proberen op de locaties steeds een bar te voorzien, zodat de expo meer wordt dan een klassiek museum. Het wordt een sociale plek met unieke belevingen die je met elkaar deelt.” De ingrediënten hiervoor zijn unieke locaties en creatieve mensen met goesting om de stad te doen bruisen!
In september vond Kunstenal Loodst plaats in de site Lanssens, bij de Sint-Pieterskaai. “De locatie werd beschikbaar gesteld door onze partner CAAAP en daarna besloten we direct volle bak te gaan. In een week tijd konden we via sociale media en via ons creatieve netwerk een driedaagse kunstbeleving samenstellen.
Bezoekers kregen een plattegrond met alle werken op en een timetable. Op donderdagavond traden Mindwolf, Brolschof en Kakapunk op (die laatste twee onder het project ‘Bedrijfsafval Afvalophaling’ van Jelle Vos). Daarnaast waren er enorm straffe performances van Mil Sinaeve, Dina Mouton en Fleur Coevoet. Je kon er ook genieten van (kort)film met werken van Febe Achtergael, Nyk Dekeyser en Evelien Declercq. Ten slotte kon je genieten van muziek gebracht door dj’s van Villa Bota (Peter “Road to Nowhere”, DJ SKVM en LaRosa) en stelde Elien Delahaye een poëzieprogramma samen. Elk bezoek was een unieke beleving.”
Kunstenal kan de site Lanssens nog even ter beschikking stellen. “Rodrigo Fraga heeft de ruimte intussen gebruikt voor zijn expo. Maar iedereen mag dus aankloppen met nieuwe ideeën.”
Tijdens de lockdown in 2021 kende de expo op de Van Markesite grote belangstelling. “Het was corona, dus mensen stonden te popelen om iets te doen. We hebben toen heel de locatie omgetoverd in een unieke artistieke ervaring. Op de muren stonden poëtische teksten geschilderd en werden muurschilderingen gemaakt. Over heel het terrein werden installaties geplaatst en in het gebouw was de repetitieruimte van KAAP.” Kunstenal helpt de underground-kunst van de Brugse jeugd te floreren.
De start van succesverhalen
“Het is leuk om te zien dat kunstenaars en organisaties die ooit gebruik maakten van ons platform blijven groeien.” FAYARD pop-up cinema, die elke zomer een gevestigde waarde is voor filmliefhebbers. Viktor Vandenabeele, die intussen meedeed aan het Brugse street art festival ‘The Bridges’. Fotografe Cato Crevits, tattoo-artiest Timothy Verlinde, Cultuurcentrum Brugge, Kunstig Geweld, … Eén voor één artiesten en organisaties die barsten van creativiteit en ooit samenwerkten met Kunstenal.
Kunstenal is intussen ook doorgegroeid tot een vaste Brugse waarde. “Onze eerste editie was op de werf van een vriend die zijn huis aan het verbouwen was. We voelden dat er meer in zat en organiseerden onze eerste openbare expo in het oude politiegebouw op het Beursplein. Dankzij de inzet en het harde werk van gepassioneerde vrijwilligers konden we verder groeien.”
Zelf een creatief idee?
Verder trekt Kunstenal mee aan Punt 365: samen met het Entrepot, De Republiek en KAAP zetten ze creatieve ruimte in Brugge op de agenda. Binnen de samenwerking focust Kunstenal op experimentele witruimte.
Heb je zelf creatieve ideeën of werken die je wilt delen? Neem dan contact op met kunstenal@gmail.com. Volg ook zeker hun Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van hun evenementen.
Tekst: Jasper Vermeesch. Foto's: Anaïs Hoornaert.
Uit BLVRD Magazine editie #37.