De Bib lanceerde onlangs hun ‘Leesclubbing’ concept, een mini-leesclubje met je vrienden, waarin je zelf alles bepaalt: welke boeken je leest en waar je ze bespreekt: met een drankje bij iemand thuis of op café. Wij startten ons eigen BLVRD-clubje op en lazen ‘Wij hebben altijd in het kasteel gewoond’, een vertaling van de bekendste roman van Shirley Jackson (1916-1965). Nadien kwamen we samen in De Republiek om het boek te bespreken aan de hand van enkele vragen die we vanuit de Bib meekregen. Onze ervaringen in een korte samenvatting.
Shavawn: “Hoewel de naam Shirley Jackson een klein belletje deed rinkelen in mijn hoofd, kende ik haar werk niet. Het was pas na het lezen van deze roman dat ik ontdekte dat de bestseller De Geesten van Hill House (“The Haunting of Hill House”), die in 2018 omgezet werd naar de horrorserie op Netflix, ook van haar hand was. En eigenlijk was het goed dat ik dat pas na afloop wist, want het genre zou er me van weerhouden hebben dit boek op te pikken.
Door dit leesidee las ik een ander boek dan gewoonlijk en daar ben ik achteraf gezien heel blij om, want Jackson toont dat thrillerelementen vooral in de psychologische aspecten van een verhaal verscholen zitten. Verwacht je dus niet aan goedkope jump scares of een cliché spookverhaal, het verontrustendste aan het relaas van de familie Blackwood is net dat je nooit helemaal begrijpt waarom exact die vier familieleden jaren geleden vermoord werden. Dat je die onuitgesproken spanning – en sommige plotfrustraties die ermee gepaard gaan – nadien kunt delen met anderen is een leuk extraatje.”
Gayle: “Toen we op een vergadering met BLVRD het idee van de Leesclubbing bespraken, was ik meteen overtuigd om mee te doen. Eindelijk een plaats om mijn innerlijke oma uit te laten in de ‘BLVRD boekenclub’.
"Wat ik vooral leuk vind aan het concept is dat je uit je comfortzone moet stappen en een boek leest dat je misschien nooit zelf in handen zou nemen. Ik kies meestal voor boeken binnen de sciencefiction of een coming of age-roman (31 jaar is nog steeds young adult, toch?). Binnen deze ervaring ontdekte ik een genre dat ik nooit zelf zou kiezen: de horrorroman. Spijtig genoeg heeft deze klassieker mij niet echt van het genre kunnen overtuigen.”
“De vragen die we meekregen gaven me een flashback naar de boekbesprekingen in de Franse les in het middelbaar. Dat was voor mij dan ook het engste aan het bespreken van de horrorklassieker van Shirley Jackson. Toch lijkt het mij een goede manier om jongeren terug te doen lezen, gezellig samen thuis of op café je verdiepen in de personages en het verhaal, het is eens iets anders dan weer over corona babbelen.”
Sanne: “Het sociale aspect in het lezen was voor mij het belangrijkste. Als je met enkele vrienden het boek op hetzelfde moment aan het lezen bent, heb je het er automatisch eens over: “Hoe ver zit jij al? Wat vind je van dat personage? Wat denk jij dat er gebeurd is?” Iedereen kijkt dezelfde lovende series op Netflix of het nieuwe seizoen van De Mol op televisie en dat komt vaak eens ter sprake, maar naar mijn gevoel lezen mensen niet vaak hetzelfde boek.”
Eva: “Boeken bij de bibliotheek afhalen, ze lezen en er achteraf een bespreking over doen. Het was een ervaring die ver in mijn geheugen weggestopt zat. Voor het concept Leesclubbing waagden wij ons met vier van het BLVRD-team aan ons eerste boek ‘We hebben altijd in het kasteel gewoond’, van Shirley Jackson. De achterflap sprak ons aan en we beseften pas later dat we een echte klassieker in handen hadden. En wat voor één: Merricat, fjieuw! Het hoofdpersonage leek wel 35 verschillende lagen te hebben. De bibliotheek pakte uit met een doordacht concept en goeie vragen die achteraf besproken werden. Ik ben geen fervente lezer, maar ik heb mij er onverwacht toch mee geamuseerd! De jonge en onbezonnen dagen van het vierde middelbaar lijken al zo ver weg, waardoor tijd vinden om een boek te lezen soms wat moeilijk bleek. Maar deze keer konden we onze leeservaring bespreken in De Republiek met een wijntje erbij. Op deze manier mag leesclubben voor mij in de toekomst zeker vaker gebeuren!”
Meer info: brugge.bibliotheek.be/leesclubbing
TEKST: Shavawn, Eva, Sanne & Gayle, BEELD: Jennifer Andries
Uit BLVRD Magazine editie #27