Ik sprak af met Marie Vandewiele. Een jonge vrouw met een grote passie voor alles omtrent het ontwerpen en maken van juwelen. Zij heeft dan ook haar allereerste collectie uitgebracht; DRIP COLLECTION.
Dag Marie! Misschien voor de mensen die jou nog niet kennen, vertel ons eens wat meer over jou en hoe je bij de studie juwelier/ goudsmid bent terechtgekomen?
Na 3 jaar Interieurvormgeving te studeren aan het kask besefte ik dat ik heel graag met mijn handen wou werken. Ik vond het fantastisch om de ideeën die in mijn hoofd zaten ook in het echt te kunnen uitvoeren. In mijn laatste jaar koos ik ervoor om me meer te focussen op het ontwerpen en maken van meubels. Voor mijn bachelorproef ontwierp ik 3 lampen die geïnspireerd waren op oorbellen die ik maakte uit ijzerdraad. Nadat ik mijn studies had afgerond wou ik heel graag nog bijleren en het maken van juwelen bleef mij intrigeren. Ik schreef me in voor een 1-jarige opleiding bij Syntra west zonder eigenlijk te weten waar ik aan begon. En nu 1 jaar later heb ik mijn passie gevonden.
En dan na je opleiding, hoe heb je dat dan aangepakt om daar een kleine business van te maken?
Toen het einde van de lessen naderde besefte ik dat ik geen atelier meer zou hebben wanneer het school zou eindigen. Daarom besliste ik om thuis mijn eigen atelier op te starten. Per toeval kwam ik op een 2de hands site een advertentie tegen van iemand die zijn volledige goudsmid atelier verkocht. Ik besliste meteen om er de volgende dag om te rijden. Vanaf dan was ik vertrokken. Ik zat soms na een hele dag school nog tot laat in de avond in mijn atelier te werken. Ik begon foto’s van mijn ontwerpen op instagram te posten en er waren verbazend veel mensen die geïnteresseerd waren om iets te kopen.
"DRIP COLLECTIE"
Voor mijn afstudeerproject kregen we het thema ritme als vertrekpunt voor het ontwerpen van een juweel/juwelen. Mijn uitgangspunt was druppels. Ik wou een collectie ontwerpen omdat het concept zo sterker naar voor kwam. De naam drip komt natuurlijk van druppels, maar betekent ook in straattaal : Leaks drip, yes, but when you've got the drip or are dripping, it means in slang that your look or style is extremely fashionable or sexy. Ik wou wat ‘alternatievere’ ontwerpen maken. Ik besloot om een collectie van 5 stuks te ontwerpen: een ketting, armband, een ringdoosje, een earcuff en een ring.
Heb je al wat stuks kunnen verkopen?
Ik dacht erover na om een soort van veiling te organiseren met de juwelen uit de DRIP collectie omdat deze wel in een redelijk hoge prijsklasse lagen vooral door het aantal uren werk die erin waren gekropen. Maar aangezien ik er zo veel tijd in had gestoken en het mijn eerste echte collectie was had ik het toch moeilijk om ze effectief te verkopen. Daarom besloot ik om oorbellen die geïnspireerd zijn op de drip collection te verkopen: THE SOUVENIRS OF THE DRIP COLLECTION. Deze lagen in een lage prijsklasse en waren zo toegankelijker voor het publiek die ik momenteel aanspreek. Mensen vergeten soms dat er bij handgemaakte juwelen een heel ontwerpproces aan voorafgaat. Daar komt nog eens de materiaalkost bij en de werkuren. Daardoor besliste ik dan ook om een website te maken zodat ik een duidelijker overzicht kan geven van wat de prijzen zijn en wat er te koop is.
Ga je nu nog verder studeren?
Ik zou heel graag nog verder studeren want ik weet dat ik nog immens veel kan bijleren over technieken, ontwerpen, juweel geschiedenis. Daarom ben ik op zoek naar een stageplek of werkplek waar ze met een misschien nog wat onervaren maar heel gemotiveerde jonge goudsmid willen samenwerken. Uiteindelijk zou ik graag zelfstandig worden en kunnen leven van wat mij passioneert. Ik heb me ook ingeschreven voor de Jonge makersprijs. Dat zou voor mij het duwtje in de rug zijn om er echt in te vliegen. Het lijkt soms wat eng om echt op jezelf te beginnen en alles zelfstandig te moeten doen, maar dat is uiteindelijk echt wat ik wil.
Tekst: Laurie Missiaen. Foto's: Daniil Lavrovski.
Uit BLVRD Magazine editie #18.