What to do on a hot summerafternoon, in tijden waarin volgepropte terrassen en dicht bij elkaar kruipen aan de zee een no go zijn? Een jong koppel uit Damme besloot het initiatief van hun ouders nieuw leven in te blazen en openden vorig jaar ‘Maisterplan’, een doolhof in … jawel, de mais. Enkele BLVRD-dames gingen het uittesten en sloegen een babbeltje met uitbaatster Janne.
Na een aangenaam fietstochtje vanuit centrum Brugge, langs de Damse Vaart de velden in, arriveren we aan de ingang van Maisterplan. Zelfs de parking en aankomstplek zien er idyllisch uit. We bestellen een drankje aan een kleine bar op wielen bij de ingang en blazen even uit van de fietstocht, vooraleer we aan ons doolhof-avontuur beginnen. Uitbaatster Janne komt ons een klein woordje uitleg geven over het concept.
“Doorheen het doolhof staan acht borden die verschillende diertjes afbeelden, verstopt. Bij die diertjes staat telkens een bijbehorende vraag die zowel voor kinderen als volwassenen interessant en leerrijk is. De bedoeling is om op je ingangsticket achteraan de antwoorden op elke vraag te beantwoorden. Hiermee maak je kans op een ballonvaart voor twee personen, die dan hopelijk ook eens over ons doolhof komt vliegen, natuurlijk!” (lacht)
Na een kleine tien minuten wandelen richting het doolhof dat nog wat verder in de velden ligt, kies je ofwel om het doolhof te starten, of om meteen richting de Maisterbar te gaan, een gezellige plek in het midden van het doolhof, die eigenlijk dient als pauze tussen de twee delen. “Dit jaar hebben we het doolhof opgesplitst in twee delen, we kregen vorig jaar de feedback van klanten dat het volledige doolhof uitwandelen toch wel een zware opdracht was voor kleinere kinderen. Nu kan je er dus voor kiezen om na het eerste deel vanuit de bar een shortcut terug naar de uitgang te nemen.”
“In de bar bieden we een selectie van lokale producten aan, hiervoor werken we vooral samen met handelaars en producenten uit de buurt. De ijsjes komen van een Ijshoeve uit Vivenkapelle, Kwekerij Depestel levert aardbeien en De Damse Kaasmakerij verzorgt de kaasplanken. Vorig jaar hadden we nog Coca-Cola en Looza Ace op de kaart staan, maar dit paste echt niet in ons concept dus zijn we overgeschakeld op de limonades van Fritz Kola, we willen echt inzetten op duurzame producten. Samen met Mout, een gastronomische bistrobar uit Damme verzorgen we ook een picknickpakket dat je kan meenemen in het doolhof.”
Tijdens een kort intermezzo over de verschillende kazen op de kaart en hoeveel zin we nu al hebben in die tussenstop aan de bar, komt ter sprake dat de Damse Mokke - het bekendste of door ons beoordeeld als het lekkerste kaasje van deze streek - zijn oorsprong kent op het domein van Maisterplan. Het aanpalende huis aan de overkant van de straat is namelijk Jannes ouderlijk huis. Ze hebben er ooit met 4 generaties samengewoond: Janne met haar 5 zussen, ouders, grootouders en grootmoeder. Jannes nonkel startte hier destijds De Damse Kaasmakerij op en produceerde er verschillende kazen zoals de Damse Mokke.
En hoe ze nu op het idee komt om een doolhof in mais te openen? “Mijn ouders hebben dit twintig jaar geleden ook gedurende vier jaar gedaan. Mijn moeder was een echte onderneemster en stond heel vaak met mijn vader in de melkput. Hier passeerden toen al veel fietsers en mijn moeder dacht: ‘We moeten die mensen iets kunnen aanbieden’. Ze zijn toen begonnen met het maken en verkopen van ijsjes en dat is uitgegroeid tot het ontwerpen van een doolhofpatroon in de maisvelden voor de deur.”
Een paar jaar terug besloten Janne en haar man de boerderij over te nemen en een prachtige anekdote over hun huwelijk op de Damse poldervelden en het verrassingsdoolhof voor de genodigden verder, beslisten ze om het doolhof nieuw leven in te blazen. “Vorig jaar openden we - na 20 jaar - met een echte nostalgie-editie. We hebben alle borden die mijn ouders toen hadden gemaakt, opnieuw gebruikt. Ook hebben we de oorspronkelijke vorm van het doolhof overgenomen, maar we hebben het parcours helemaal anders uitgedacht.
Verschillende van de bezoekers waren dan ook mensen die hier vroeger als kind waren geweest en nu terugkwamen met hun eigen kinderen. Echt een waw-gevoel! Je kan dat natuurlijk niet elk jaar blijven doen, er wordt wel een beetje verwacht dat je dat gaat updaten, dus dit jaar hebben we een nieuwe huisstijl ontwikkeld en is het grondplan aangepast. Het patroon beeldt dit jaar de Damse zevenster uit, we hebben de volledige plattegrond van de 400 jaar oude Damse stadsomwalling van Vauban nagemaakt in de mais.”
We beginnen met veel goesting aan onze tocht door de mais. Na enkele minuten stootten we op het eerste vragenbord, waarbij enkelen onder ons al twijfelen om Google te raadplegen, om maar te zeggen: het niveau ligt hoog genoeg. De zon brandt, de mais biedt weinig verkoeling en we lopen een paar keer verloren, maar we vinden voor we uitdrogen gelukkig het middelpunt: de bar! Het is duidelijk dat het ontwerpen en ontwikkelen van het doolhof geen makkelijke opdracht kan geweest zijn. “We beginnen eigenlijk al met de voorbereidingen van de grond in oktober, deze Poldergrond is echt onbruikbaar als je ze niet omploegt voor de winter. Dus in oktober werd geploegd, in april gezaaid en gelukkig is er net genoeg regen gevallen om de groeiende stronken mais hoog genoeg te krijgen tegen onze opening vorige week! Het grondplan wordt met een gps-systeem uitgetekend en gezaaid, we hebben het onszelf dit jaar nog iets moeilijker gemaakt door het patroon van de ster, maar het is het zeker waard!”
Wij kunnen alleen maar hetzelfde zeggen… De dertig minuten durende fietstocht in de blakende zon, het is het zéker waard! Enkele leuke weetjes om af te sluiten: ook honden aan de leiband zijn welkom in het doolhof. Bij de bar is een mini-doolhof waar kinderen alleen in -en uitkunnen en als je niet genoeg krijgt van één keer verdwalen, met een Maisterplan Zomerticket (12 euro) ben je de hele zomer lang bij Maisterplan welkom! Een eenmalig ticketje kost 6 euro. Volg @Maisterplan op facebook en instagram!
Tekst: Sanne De Muynck. Foto's: Faldona Vande Velde.
Uit BLVRD Magazine editie #17.