MOVE YOUR BODY NAAR HET MOOOV FILMFESTIVAL (18/04 – 28/04)

Het MOOOV-filmfestival zit er weer aan te komen, dus noteer alvast 18 tot en met 28 april 2024 met stip in jouw agenda. Tijdens het festival kan je in zes Belgische steden van talrijke wereldfilms genieten, dus rep je naar de cinema’s van Beringen, Brugge, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout en Zuid-West-Vlaanderen. Dit jaar ligt de focus op Afrikaanse cinema, met als openingsfilm ‘Animalia’ van de Frans-Marokkaanse regisseur Sofia Alaoui. Om ons op te warmen voor het festival, nemen we deze laatste onder de loep.

‘Animalia’, een coproductie tussen Frankrijk en Marokko, is de eerste langspeelfilm van Sofia Alaoui. De film werd in januari 2023 warm onthaald op het Amerikaanse Sundance festival en krijgt nu haar Belgische première tijdens MOOOV. Hoofdpersonage van dienst Itto is hoogzwanger en woont met haar man en diens (rijke) familie in een klein paleis. Ze voelt zich het buitenbeentje, wat vooral belicht wordt in de openingsscène. Het verhaal is vanaf het begin tot het einde omhuld in mysterie: er hangt iets in de lucht, maar geen enkel personage weet wat er aan de hand is. Nadat een mysterieus incident ervoor zorgt dat Itto gescheiden wordt van haar man, begint ze aan een lange, onzekere tocht. Het wordt snel duidelijk dat ze maar weinig mensen kan vertrouwen, behalve hoteleigenaar Fouad. Samen doorkruisen ze de Marokkaanse landschappen, met Khouribga als eindbestemming. De vraag is of ze herenigd zal worden met haar man en meer nog, wat die hereniging zal teweegbrengen... Wat wel vaststaat is dat de dieren de enigen zijn die meer lijken te weten, wat ook de titel kan verklaren. De dieren vormen een rode draad doorheen het verhaal: zo zijn er de honden in het dorp, maar ook de vogels en het schaap tijdens de tocht door de landschappen.

De film behandelt verschillende thema’s en valt niet zomaar binnen het sciencefictiongenre te plaatsen. Zo komt er een religieus aspect bij kijken: Itto bidt voor de redding van de mensheid, terwijl Fouad ervan overtuigd is dat geen enkele god hen zal kunnen redden van het mysterieuze kwaad. Ook worden de klassenverschillen duidelijk belicht: de wereld is misschien letterlijk ten einde aan het komen, terwijl de rijken enkel bezorgd zijn om het geld dat ze verliezen. Uiteindelijk rest deze vraag nog: Wat kunnen we doen om onze mensheid te redden wanneer het eigenlijk al te laat is? Ga dat zien op 18/04 of 25/04 in cinema Lumière Brugge.

PLATFORM selecteert

PLATFORM kijkt het meest uit naar de volgende MOOOV-films:

1. ‘Alemania’ van María Zanetti

🡪 Een Argentijns-Duitse coming-of-age film over de 16-jarige Lola wiens droom het is om in Duitsland te studeren. Verschillende omstandigheden, waaronder financiële problemen en de zorg voor haar zus, bemoeilijken het waarmaken van deze droom. Daarnaast worstelt onze protagoniste met haar eigen identiteit en ontluikende seksualiteit.

Alemania

2. ‘Bye Bye Tiberias’ van Lina Soualem

🡪 Een Palestijns-Franse film die zich afspeelt in Tiberias, een Palestijnse stad die vandaag de dag aan de Israëlische bezetter toebehoort. Lina, opgegroeid in Parijs, reist samen met haar Palestijnse moeder naar diens geboorteplaats om de vrouwen uit hun familie te ontmoeten. Die vertellen over hoe de Israëlische bezetting hun leven drastisch heeft veranderd.

Bye Bye Tiberias

3. ‘Monster’ van Kore-eda Hirokazu

🡪 Een Japanse film met de elfjarige Minato in de hoofdrol. Sinds de dood van zijn vader gaat het niet goed met hem: zijn moeder wil gaan praten met de directeur van de school. Meester Hori lijkt meer te weten, maar zijn verhaal komt niet overeen met dat van Minato.

Monster

4. ‘Pedágio’ van Carolina Markowicz

🡪 Deze Braziliaanse film belicht onder meer de verschrikking van conversietherapie. Suellen kan niet accepteren dat haar zoon homo is, en stuurt hem naar een pastoor die hem zou kunnen ‘genezen’ hiervan. Wanneer de kosten hoog oplopen neemt Suellen contact op met een criminele vriend die haar hierbij zou kunnen helpen. Ze is bereid om ver te gaan.

Pedàgio

www.mooov.be

Tekst: Alexia Bruijlants.
Uit BLVRD Magazine editie #39.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.