Dag Neil! Na vier jaar zet jij een punt achter jouw carrière als coördinator bij Villa Bota. Waar je vier jaar alles uit de kast hebt gehaald om een plek maar vooral een community te creëren van en voor de Brugse jongeren met eenzelfde passie: radio (maken). Hoe kijk jij hierop terug? Zijn er momenten die jou voor altijd zullen bijblijven?
Neil: “Ik kijk terug op een ongelooflijk prachtige periode waar elke dag iets te beleven viel. Ik heb het gevoel dat ik kon doen wat ik wilde en die vrijheid resulteerde in heel wat producties met een hoekje af en een nieuwe heerlijke familie en daarmee bedoel ik onze community.”
Dat er veel leven ontstaan is in en rond Villa Bota hebben heel veel jongeren kunnen ondervinden en ze hebben er allemaal een deel van uitgemaakt. Zijn er momenten die je voor altijd zal herinneren en meteen opnieuw zou doen?
Neil: “De maandelijkse denktanks, de wekelijkse barnights met of zonder optredens, het verslepen van een boot op de Brugse ring op mankracht, de eerste Signaal-stelling, radio op de markt van Aalst, onze mobiele radiostudio op een fiets, draaien op Campo Solar… Ik kan er nog heel wat opnoemen. Dat het een avontuur was is zeker en het waren voor mij prachtige momenten om dit allemaal tot leven te zien komen! Ik zou het niet opnieuw doen, maar ik zou ze zeker niet minder gek maken!”
Zijn er producties/projecten die je graag door de volgende coördinator tot leven ziet komen?
Neil: “Ik zou het ontzettend fijn vinden mocht de volgende coördinator/coördinatrice het Signaal-festival nog meer tot een stadsevenement kunnen uitwerken. Het heeft vijf jaar geduurd om een festival te creëren dat echt door de radiomakers op poten wordt gezet en voor de Brugse jongeren een beleving is. Nu hebben we een goed format vast met nog zoveel meer mogelijkheden en kansen om samen te werken met andere partners uit Brugge.
Buiten Signaal zie ik graag onze samenwerking met Ebolowa vooruitgang maken waar we een radiostudio willen oprichten voor de jongeren daar. Ik ben reeds op verkenning geweest en zie dit met de juiste motivatie en een grote portie enthousiasme helemaal goed komen. Ik zeg daarmee natuurlijk niet dat dat een gemakkelijke opgave is, maar onmogelijk is het zeker niet! (lacht)”
Wat brengt de toekomst voor jou? Zie je jezelf in je volgende functies ook als een coördinator of ga je een volledig andere weg uit?
Neil: “Ik ga eerlijk zijn, ik zit met heel veel ideeën. Van documentairemaker tot boer en alles daartussen. We zullen zien wat het wordt, maar ik voel me vooral nu comfortabel in het feit dat ik een goede kring rond me heb en heel wat competenties heb kunnen ontwikkelen de afgelopen jaren. Wat het ook zal worden, ik heb er nu al zin in! Maar eerst ga ik cocktails drinken op een strand in Azië terwijl ik met mijn vriendin naar de zonsondergang kijk!”
Afsluiten bij Villa Bota doe je nog met één laatste productie, namelijk Signaal.
Vertel ons! Wat mogen we dit jaar verwachten?
Neil: “Veel! Signaal wordt dit jaar een achtdaags festival georganiseerd door onze radiomakers, Jong Volk en Brugge 2030. We beginnen vanuit onze uitvalsbasis in het Astridpark, daar bouwen we net zoals vorig jaar een stellingconstructie, waar onder andere de bar zal terug te vinden zijn, alsook een kerstmarkt en onze studio. Daar zal je eigenlijk alles kunnen meevolgen op het scherm, dus ook de optredens die op andere locaties zullen doorgaan.
Dit zijn onder andere de Magdalenakerk, House of Time, de poortersloge en de Mayflower. We voorzien dit jaar een dagelijks ‘diner’ dat steeds gemaakt wordt door verschillende jongerenorganisaties die komen cureren. We werken zoals iedere jaar met heel veel Brugse bands samen, en dit jaar komen namen zoals The Christian Club, Ricky Bekstok, Clara Cornil, Lucy, De Kloe, Kakapunk, Brolschof, Ventilateur, Yuma en nog zoveel meer. Naast optredens zijn er eigenlijk constant mensen aanwezig in de studio die steeds iets zullen brengen over of rond het dagthema. De dagen zijn goed gevuld en er zal voor elk wat wils aanwezig zijn.”
Signaal wordt georganiseerd door Villa Bota en Jong Volk, maar jullie krijgen heel wat helpende handen van verschillende Brugse organisaties, welke rol spelen zij in het hele gebeuren?
Luka Franck (Jong Volk): “Het festival wordt inderdaad door Villa Bota en Jong Volk georganiseerd in samenwerking met Brugge 2030, je kan het zien als Brugge 2030 die komt cureren voor één dag. Net zoals de organisaties Compagnons, Anarchistisch collectief Brugge, Ant-Woord!, Komerbi, ‘t Salon en Meisjeswerking Dienst Preventie die ook de diners zullen voorzien! Je hebt natuurlijk de hele community van radiomakers die het festival ook dragen. Wij met Jong Volk leggen de focus meer op redactie, communicatie en content creatie.”
"We hopen ook jongeren te bereiken die nog niet in Villa Bota geraakt zijn om kennis te maken met Villa Bota en wie weet ook radiomaker te worden en de community te vervoegen!”
Neil: “Het is eigenlijk meer een festival van en voor de Brugse jongeren dan een radiofestival, waar de kern nog steeds bij radio ligt natuurlijk! Nog niet onbelangrijk, we werken samen met brouwerij Tzawezien en zullen een Villa Bota-biertje te bieden hebben!”
Is er een bepaald thema waar jullie rond werken of is er een link met De Warmste Week die dezelfde periode ook plaats zal vinden in Brugge?
Luka: “Het hoofdthema van de week is “het beste van Brugge”. We verkondigen dit zeker niet als “Best of Bruges Awards” want we kiezen geen winnaar, maar willen de jongeren die aan bod komen een kans geven. Daarnaast is er per dag een dagthema om het zo te noemen, we beginnen met geloof. Maar ook beweging, experiment & sloppy, jeugdwerk, ecologie en Brugge 2030 komen aan bod. Per dag komen er verschillende mensen cureren en het thema brengen aan de hand van radioprogramma’s, maar ook de optredens zijn hier op een manier aan gelinkt, bijvoorbeeld zaterdag hebben we het thema geloof en zal The Christian Club optreden in de Magdalenakerk.”
Neil: “De Warmste Week vindt inderdaad ook plaats in Brugge, en die boot mogen we niet laten varen. Daarom zullen alle opbrengsten verdeeld worden tussen de Warmste Week en ons project in Ebolowa, dat wij graag op poten willen zetten. Als je langskomt tijdens Signaal zal je deze projecten op verschillende momenten kunnen ondersteunen. We beginnen met de documentaire die ik maakte toen ik op verkenning ging naar Ebolowa, het leek me niet onbelangrijk om het project ook in beeld te brengen. Daarnaast zullen de diners met het concept “pay what you can” zijn, maar er zal ook merch verkocht worden van Villa Bota, er zal iedere dag een tombola zijn om een kunstpakket te winnen van verschillende Brugse kunstenaars, ... maar je zal moeten langskomen om het allemaal te ontdekken!”
Om te concluderen mogen we 8 dagen vol goede optredens, een gezellige sfeer, ongezien lekker eten en een beetje van al het goeie verwachten!
Neil: “Klopt! Iedereen is welkom om te komen meegenieten! Jong en oud! Er zit van alles wat in ons aanbod om je te vermaken en te ontdekken! We sluiten het festival dit jaar ook af met een afterparty in Het Entrepot onder leiding van BPM, opgericht door Elias Ywaska, een jonge radiomaker bij ons in Villa Bota. Het is ontzettend mooi om te zien hoeveel er uit de jongeren zelf komt en dit samen met hun te kunnen verwezenlijken!”
Tekst: Laurie Missiaen. Foto: Cato Crevits.
Uit BLVRD Magazine editie #37.