Achter de schermen van het befaamde Jeugdhuis Comma doet een nieuw team hun best om de voorzieningen voor jongeren naar een nieuw niveau te tillen. Robin Van Oyen, Michiel Henneco en Viktor Vandenabeele steken de handen uit de mouwen om van onze stad opnieuw een stad voor jongeren te maken. Een Brugge waar voor elke jonge muzikant, schilder, artiest, skater, dubber, feestganger, student of alternatieveling een veilige plek is waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. “Ik wil dat jongeren een plaats hebben in de stad en dat we ons niet blijven vasthouden aan het grijze oude Brugge dat er altijd is geweest”, vertelt Viktor me tijdens ons gesprek.
Viktor Vandenabeele is de nieuwe coördinator van Jeugdhuis Comma. Hij studeerde culturele agogiek en illustratie. Buiten zijn werkuren is Viktor de creativiteit in levenden lijve. Hij houdt zich onder de naam viktoir.viktoir bezig met tekenen, schilderen, muurschilderingen, ruittekeningen…
Ook is hij lid van de zeescouts, sociaal en nu dus new to the job.
“Ik wou sowieso al iets in de sociaal-culturele sector doen en met jongeren werken. JH Comma heeft enorm veel potentieel om in Brugge nog meer te betekenen voor alle jongeren die in subculturen bezig zijn. Het is een zeer creatieve plaats met concertwerking, en speelkansen voor jonge artiesten. Met dat potentieel wil ik iets doen zodat wij dé plaats worden waar jongeren kunnen komen, kunnen zijn en hun ding kunnen doen. We zijn gelegen buiten het stadscentrum, wat er voor zorgt dat we soms iets meer mogen doen dan andere zalen binnen het centrum. Het leek me een heel coole uitdaging. Ons team is redelijk klein, dus we kunnen vaak zelf kiezen wat we doen. Ook kunnen we dus heel hard werken op onze identiteit als jeugdhuis”, aldus Viktor.
JH Comma gaat hun werking focussen op twee zaken: muziek en laagdrempeligheid. “Mijn twee collega’s zetten zich echt in op het muzikale, zowat alle genres, van dub tot heavy metal. We doen jams, open dj boots en concerten. We gaan ook ons best doen om veel meer buiten het jeugdhuis te komen en aanwezig te zijn op de plekken waar de jongeren zijn. We willen inzetten op laagdrempeligheid en een plek zijn voor jongeren die anders misschien geen plek zouden hebben, die thuis even weg willen of anders toch maar rondhangen op de pleintjes.” Ook goedkope prijzen tijdens de vele activiteiten zijn belangrijk volgens Viktor. "De woensdagnamiddagen doen we een ‘open jeugdhuis’, de donderdagavonden zijn er barnights met open dj booth en kan iedereen die wil komen draaien, de vrijdagavond doen we altijd concertwerkingen en ook de zaterdagen is er wel altijd iets te doen hier, variërend van sweet sixteens tot dubfeestjes.”
Viktor en het team van Jeugdhuis Comma willen het bereik vergroten en laten zien dat JH Comma meer is dan alleen een feestzaal. “Er kruipt wel wat werk in om jongeren opnieuw aan te trekken en naar hier te laten komen. Ik wil ook gewoon dat ze ons als meer kennen dan de kleine fuifzaal die in Het Entrepot zit. We werken graag samen met Het Entrepot, maar willen ook onze eigen identiteit benadrukken. We gaan daar nu heel hard op inzetten en hopelijk loont dat. Zo kunnen we een jeugdhuis maken voor en door jongeren.”
De afgelopen vijf jaar zien we dat heel wat jongeren in Brugge blijven of zelfs terugkomen vanuit de grote steden zoals Antwerpen, Gent of Brussel. “Heel veel van de jongeren willen zich engageren, zijn met muziek bezig of creatief bezig en de scene is wel echt aan het bloeien. Je kan een voorbeeld nemen aan Villa Bota dat de laatste tijd heel populair is. Ik wil over vijf jaar kunnen zeggen dat we een heel sterk aanbod hebben door en voor jongeren en dat iedereen weet waar ze terecht kunnen. Ook wil ik graag meer met andere organisaties samenwerken zoals TURBO, Jong Volk of Snuffel. Zo kunnen we een heel goed netwerk creëren en weten jongeren waar ze terechtkunnen. Momenteel in de binnenstad heb je heel wat miserie met vergunningen of geluidsoverlast en dat belemmert jongeren om dingen te doen. Ik wil dat jongeren gewoon jong kunnen zijn en een plaats hebben in de stad. We mogen ons niet blijven vasthouden aan het grijze oude Brugge dat er altijd is geweest. We hebben bijvoorbeeld een enorme dubscene, maar zij hebben gewoon amper plek om hun ding te doen. Er zit heel veel potentieel in onze stad en onze jongeren, wij willen dat helpen naar buiten brengen.”
Tekst: Marjolein Velleman.
Uit BLVRD Magazine editie #39.