Ondernemen is veel meer dan alleen een bedrijf starten. Het neemt verschillende vormen aan en is voor iedereen een uniek verhaal. Dit jaar ligt de focus bij TURBO op ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Tijdens de Kick-off wordt de toon gezet voor de rest van het jaar, het thema is dan ook Ondernemen met impact. Emma van TURBO geeft ons een kort overzicht van wat we mogen verwachten.
Ondernemen met impact
Emma: “Het draait in deze tijden allemaal rond duurzaamheid. Hoe kunnen we ondernemen met respect voor de mens, de maatschappij, de planeet…? We hebben het over duurzaamheid in de brede zin, zowel ecologische duurzaamheid als sociale duurzaamheid, respect voor de medemens, hoe we sociale vraagstukken kunnen oplossen. De bedoeling is om jongeren te inspireren over wat ondernemen met impact kan inhouden: wat is impact, wat is daar de bedoeling van? Al deze vragen zullen aan bod komen.”
Dat doen we via een panelgesprek, door verschillende jonge starters aan het woord te laten die lokaal, in Brugge, een verschil maken. Daarna volgt een keynote van een iets grotere impactondernemer die al iets verder in het traject zit.”
Panelgesprek
“Op de eerste stoel zit Anne Vandendriessche van Krachtwerk (covermodel van BLVRD34, nvdr).
Zij is het schoolvoorbeeld van een sociale ondernemer. Via bokslessen creëert ze op een laagdrempelige manier een sportieve uitlaatklep. Haar ervaring als opvoedster in de jeugdzorg zorgt hierbij voor een extra motivatie om jongeren een veilig gevoel te geven. Anne combineert het boksen met persoonlijke coaching, een unieke methode die empowerment vooropstelt. Ze koppelt de fysieke uitdaging van boksen aan mentale groei. Zo streeft Anne ernaar dat mensen niet alleen hun fysieke grenzen verleggen, maar ook mentale barrières doorbreken. En ze is net overgeschakeld van bijberoep naar hoofdberoep, wat op zich ook al heel interessant is.”
“Daarnaast hebben we Tristan Ryckaert, van Tillup, een mooi voorbeeld van een circulaire onderneming. Tillup ontwikkelde herbruikbare wikkeldoeken voor palletladingen tijdens transport. Het reduceren van plastic is een van de belangrijkste uitdagingen de afgelopen jaren, Tillup draagt hiermee zeker zijn steentje bij.
Ze zijn al even bezig (stonden in 2021 ook al eens in BLVRD met dit project) maar zijn nog steeds zoekende naar financiering bijvoorbeeld, wat veelal een uitdaging is is als je met iets innovatievere processen werkt. Een winstmodel halen uit een innovatief project vraagt net iets meer tijd dan een klassiekere onderneming. Maar ze blijven er voor gaan en ze geloven in de meerwaarde die het kan brengen. Dat vind ik al een heel mooi verhaal om te komen vertellen op de kick-off.”
Anderzijds is Tristan ook medeoprichter van brouwerij Tzawezien, nog een project waarover hij kan vertellen. Een ondernemer in hart en ziel.”
“De derde deelneemster aan het panelgesprek is Maud Strypstein, zij studeert nog maar is daarnaast heel erg bezig met ondernemen op alle mogelijke manieren. Ze heeft altijd superveel lopende projecten of nieuwe plannen. Maud is ook een sociaal onderneemster, ze is vooral bezig met buurtverbinding, maar ook het verbinden van generaties.
Ze is ook heel geëngageerd op vlak van vrouwelijkheid en lichamelijkheid. Door eigen ervaringen is ze beginnen nadenken hoe ze seksualiteit bespreekbaar kan maken en dan zeker wanneer het fout gaat of wanneer er moeilijkere dingen voorvallen in verband met seksualiteit. Ze wil taboes doorbreken. Ze schrijft daarover op dit moment een boek en is ook veel bezig met poëzie. Je kan haar vaak aan het werk zien op Weerwoord, een ‘open mic’ platform dat podium biedt aan nieuwe stemmen.
Maud is een mooi voorbeeld van iemand die veel ondernemingszin heeft zonder dat daar per se een zaak aan vasthangt of een ondernemingsnummer aan gekoppeld is. Ze wil puur vanuit haar persoonlijk engagement een meerwaarde zijn voor haar stad.”
Keynote
Na het panelgesprek is er een keynote van Gert Linthout, hij is betrokken bij twee grote impactondernemingen: enerzijds Ray & Jules, een koffiebranderij die koffie brandt op zonne-energie en anderzijds Mic Mac Minuscule, een onderneming die tweedehands geboortelijsten aanbiedt. Gert zal zich tijdens deze keynote wel vooral focussen op het verhaal van Ray & Jules.
We sluiten de avond af met een baravond waar we de mogelijkheid bieden om wat na te praten in KORF, wat nog het meest inspirerende kan zijn (lacht).
De TURBO-toekomst
“We organiseren op 15 november nog een groot evenement rond ‘female entrepreneurship’. Dat is een samenwerking met Vives. We richten een namiddag en avond in rond vrouwelijk ondernemerschap waarbij als deel daarvan enkele vrouwelijke ondernemers uit de Maghreblanden hier op bezoek komen en zullen bijdragen aan dat evenement. Ze zullen in gesprek gaan over de verschillen tussen ondernemer als vrouw hier en daar. Wat we van elkaar kunnen leren wordt de basisinsteek van dat gesprek. Daar ben ik zeer enthousiast over!”
Tekst: Sanne De Muynck. Foto's: Cato Crevits
Uit BLVRD Magazine editie #36.