Terwijl de kunstwerken van triënnale Brugge overal in de straten aanwezig zijn, gingen wij eens horen hoe het er achter de schermen aan toegaat. een babbel met Jade Verlinde, stagiaire bij brugge plus, specifieker: Triënnale Brugge.
Wie is Jade Verlinde?
Ik ben 22 jaar en volg momenteel de opleiding interieurarchitectuur aan KU Leuven en LUCA School of Arts in Gent. Misschien op het eerste zicht een wat verrassende studierichting want in het middelbaar volgde ik een wetenschappelijke richting: Latijn-wetenschappen.”
Maar deze studie vormt voor mij de perfecte combinatie van wetenschap en creativiteit. Er rest wel weinig tijd voor hobby’s momenteel, maar af en toe een dansvoorstelling in Brugge meepikken met vrienden lukt nog wel. Reizen doe ik heel graag: zeker ook om culinaire specialiteiten te ontdekken in landen die ik bezoek. Aangezien ik nog student ben, reisde ik nog niet zo heel ver buiten Europa, maar binnenkort staat New York op de agenda. Daar kijk ik heel erg naar uit. En later wil ik zeker ook richting Azië, eveneens een keuken die me erg kan bekoren.
Hoe ben je terecht gekomen bij Brugge Plus voor je stage? En wat sprak er je aan?
“Ik zit dan wel op kot in Gent, maar tijdens het weekend ben ik wel in Brugge. Een stageplek in één van die steden genoot dus mijn voorkeur. Ik bezocht eerder al een vorige editie van Triënnale Brugge met vrienden en toen ik zag dat er in 2024 opnieuw een editie plaatsvond, leek me dat een mooie aanvulling op mijn studies en interesse in architectuur en kunst.”
Welke taken heb je gehad tijdens je stage bij Triënnale Brugge?
“In totaal duurde mijn stage een maand waarin ik vooral heb meegeholpen bij de constructie van de installatie Common Thread van SO–IL in de verborgen Kapucijnentuin. Zowel organisatorische opvolging als letterlijk de handen uit de mouwen steken op het terrein behoorden tot mijn takenpakket. Voor mij springt Common Thread er echt uit door het gebruik van de gerecycleerde materialen en de toepassing ervan. Mijn stage werd een hele boeiende rit waarbij ik van dichtbij kon meemaken hoe een dergelijk project tot stand komt, van de tekentafel tot de eigenlijke opbouw. Dat laatste werd een serieuze uitdaging maar leverde uiteindelijk wel heel veel voldoening op.”
Welke installatie is je nog opgevallen?
“Earthsea Pavilion van Studio Ossidiana. Dat werk bestaat uit diverse bodemlagen die, net als bij een archeologisch onderzoek, zichtbaar worden gemaakt. Bij deze installatie worden ze naar de bovengrond gebracht en zijn alle lagen eveneens voorzien van diverse begroeiing. Dat alles zal de komende maanden tijdens Triënnale Brugge blijven evolueren, groeien en bloeien, heel inspirerend! Ik ga er de komende weken zeker nog langs om die verandering zelf te zien.”
Zijn je studies nu afgerond na dit academiejaar? En wat volgt er voor jou na de zomer?
“Momenteel zit ik in mijn masterjaar en werk ik volop aan mijn masterproef. Hiervoor werk ik rond het thema ‘geluk’ en hoe architectuur de (tijds)beleving van ons geluk kan beïnvloeden. Tussendoor wil ik ook nog wat genieten van de zomer en in het najaar zou ik graag een schakeljaar architectuur of een postgraduaat starten zodat ik me nog verder kan specialiseren. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar sowieso wil ik nog niet meteen de arbeidsmarkt op.”
Wat vind je van het (cultuur)aanbod voor jongeren in Brugge?
“Er valt zeker genoeg te beleven voor jongeren. Zelf woon ik in de buurt van Hhet Entrepot en jeugdhuis Comma, waar er vaak toffe festivals of workshops zijn. Dat waren dan ook de plekken waar je me vroeger het vaakst kon vinden.”
“Elk jaar probeer ik zeker Feest in ’t Park mee te pikken, een superleuk en sfeervol festival. In de wintermaanden bezoek ik ook graag Wintergloed in Brugge.”
Triënnale Brugge heeft deze keer als thema ‘Spaces of Possibility’. Zijn er volgens jou nog plekjes in Brugge die tot op vandaag on(der)benut blijven?
“Als ik er eentje moet uitkiezen is het een ietwat verborgen plekje aan de Minnewaterbrug. Vlak naast de Poertoren kan je via een trap naar een lagergelegen gebied aan het water. Daar kan je zitten en ’s avonds volop genieten van de ondergaande zon, heerlijk!”
Tekst: Thomas Vandemeulebroucke. Foto: Thomas Vandemeulebroucke.
Uit BLVRD Magazine editie #40.