Pieter-Jan Cools: “Let us do the boring work, you do the art”

Net voor de coronacrisis breidde Het Entrepot haar team uit met een nieuwe collega. Pieter-Jan Cools versterkt er sindsdien Het Lab, de creatieve vrijhaven van Het Entrepot. Naast print en video komt er nu ook muziek bij. Met ‘De opnamestudio’ wil Het Lab in samenwerking met de Vlaamse Overheid plaats maken voor artiesten die op zoek zijn naar een uitvalsbasis. Voor dit nieuwe project konden we een babbeltje slaan met coördinator, muzikant en producer Pieter-Jan Cools.

Waar is het voor jou begonnen?

“Voor mij is het begonnen bij de Brugse band ‘Birds’. Wij waren kind aan huis bij Jeugdhuis Comma waar we veel concerten hebben gespeeld en ons hebben kunnen ontplooien. Ook hebben we toen eens Burgrock gewonnen. Op het moment dat ik naar Gent ben verhuisd, kreeg ik de vraag van Hannah Vandenbussche of ik in de band ‘Rumours’ voor haar afstudeerproject wilde spelen. Zij waren op dat moment al met drie en daar ben ik dan bij gekomen om de analoge synths te knallen. Dat was eigenlijk een perfecte match van in het begin. Wij hebben vijf jaar samen opgetreden, veel concerten kunnen spelen en zelfs een plaat opgenomen. In de tussentijd heb ik ook wat producties kunnen doen voor Brihang en heb ik samengewerkt met tal van bekende Vlaamse artiesten. Dag in dag uit maak ik muziek zowel voor mezelf als voor anderen.”

Schermafbeelding 2020 07 24 om 12 35 33

Hoe ben je met die artiesten in contact gekomen?

“Ik heb in die tijd heel veel mensen leren kennen. Daar is mijn netwerk wat ontstaan. In die periode heb ik ook geleerd hoe moeilijk het is achter de schermen en hoeveel werk daar in kruipt. Zelf ben ik nooit zo'n voorgrondartiest geweest, ik vond optreden altijd zeer vermoeiend. Het nachtleven en telkens van de ene naar de andere plaats gaan is vrij uitputtend. Toen dacht ik bij mezelf: ik moet leren doseren en wat tot rust komen. Op dat moment besefte ik ook dat ik liever achter de schermen werk. Ik ben geen podium-man. De periode waarin ik optrad was heel leuk, maar ik zou het niet langer volgehouden hebben dan ik nu heb gedaan.”


Ben je nog steeds actief bezig als producer?

“Jazeker, ik heb de instrumentale muziek van enkele nummers voor de beide platen van Brihang (“zolangmogelijk”, 2016 en “CASCO”, 2019) gemaakt. Dat was eigenlijk zo'n beetje een wisselwerking. Verder werk ik ook samen met andere bekende Vlaamse artiesten waarbij het gaat om samen muziek maken en daarvan genieten. Daarom zit ik ook liever achter de schermen en heb ik voor de job bij Het Entrepot gesolliciteerd. Toen ik de vacature zag voor een nieuwe coördinator dacht ik meteen: alles wat ik al gedaan heb in mijn muzikale carrière komt tot op dit punt uit. In plaats van mijn muziek op te dringen bij mensen kan ik nu andere artiesten begeleiden en hen bij het vallen en opstaan bijstaan. Ik heb dit allemaal zelf meegemaakt dus ik kan daar ook op inspelen. Daarom is het ook echt de max dat ik deze job mag uitvoeren.”


Als leermeester dan eigenlijk?

“Het is niet de bedoeling dat ik hier de baas ga spelen. De artiesten die hier muziek willen komen maken, dingen willen bijleren of iets met de muziekindustrie te maken willen hebben, zijn eigenlijk de baas. Wanneer zij met iets afkomen is het aan mij om dat te ondersteunen. Als ik hen iets kan bijleren, graag, maar ik denk dat ik ook voornamelijk van hén kan leren. Het is de bedoeling dat we een ruimte creëren waar we samen goede muziek maken in een toffe sfeer. Dat is mijn eerste uitgangspunt voor dit project.”

Hoe ben je terechtgekomen bij deze functie?

“Ik heb vijf jaar muziek gespeeld en werkte in de horeca in Gent. Dat was een vrij destructief leven, voornamelijk ‘s nachts werken waardoor je werkelijk een vampier wordt aangezien je geen zonlicht ziet. Dat is ook wel een beetje het wereldje en het waren ook de enige twee jobs die met elkaar te combineren waren. Maar eigenlijk had ik geen structuur in mijn leven en was ik mijn drive wat verloren. Aangezien ik hier in Het Entrepot vroeger ook kind aan huis was, ben ik meteen op die vacature gesprongen omdat dit echt de job is waar ik al heel mijn leven voor gewerkt heb. De volledige jobinhoud is gewoon exact hetgeen wat ik zocht.


Wat kunnen we verwachten van ‘De opnamestudio van Het Lab’?

“Binnenin Het Lab hadden we al verschillende disciplines, sound is daar nu onlangs bij gekomen. Alles wat met geluid te maken heeft zal ik coördineren. We hebben daar al een ruimte voor en nu zoek ik eigenlijk nog geëngageerde mensen die samen met mij die opnamestudio willen verder uitbouwen en zich geroepen voelen om daar deel van uit te maken. Het is de bedoeling dat we een opnamestudio bouwen met een goede sfeer en goede middelen. We willen van in het begin duidelijk maken dat de ruimte van hen is en hen dus volledig betrekken bij het project. Hoe meer dat gebeurt, hoe meer ze zelf het gevoel krijgen dat het hun project is. Samen met Het Lab gaan er ook heel wat dingen georganiseerd worden zoals workshops en masterclasses. Verder wil ik ook graag een soort 'bandtraject' uitwerken waarbij artiesten elkaar kunnen leren kennen, samen een band starten, nummers opnemen, branding... Het Lab kan een volledige ondersteuning worden voor artiesten. Zelfs wanneer je geen muzikant bent maar wel interesse hebt in muziek of je kent een band die je wil ondersteunen, ben je bij ons ook aan het juiste adres. Wij met Het Lab willen eigenlijk fungeren als uitvalsbasis. De hele muziekscène kan eigenlijk bij ons terecht.”


Wanneer worden de eerste stappen genomen?

“Dat gebeurt op dit moment al vollenbak. Wat we ook zullen doen, en dat vind ik heel belangrijk, is dat we het volledige proces gaan documenteren. Het zal een soort van realityshow worden waarin de mensen die meewerken de hoofdrol krijgen. Alles wat ik ondertussen leer - de mensen die ik ontmoet, artiesten die hier hun ding komen doen - wil ik in beeld brengen, zodanig dat dat iets is dat kan meegegeven worden of waaruit men kan leren.”

Het Lab kan een volledige ondersteuning worden voor artiesten. Zelfs wanneer je geen muzikant bent maar wel interesse hebt in muziek of je kent een band die je wil ondersteunen, ben je bij ons ook aan het juiste adres. Wij met Het Lab willen eigenlijk fungeren als uitvalsbasis. De hele muziekscène kan eigenlijk bij ons terecht

- Pieter-Jan

Zijn er al artiesten die zich al zijn komen aanmelden?

“Momenteel wordt de ruimte gebruikt door Sunflower, Ventilateur en Budget Trash: drie Brugse bands die er repeteren. Wij kennen elkaar en we hebben zin om iets samen te doen. De input hiervoor komt ook al meteen van hen. Het zou ook leuk zijn mochten we een team hebben van allemaal mensen die aanspreekbaar zijn en waarvan de rest ook kan leren. Mensen die zich aangesproken voelen om zich aan te sluiten, laat maar van je horen.”


Waarvoor hebben jullie mensen nodig?

“We zoeken voornamelijk mensen die zich aangesproken voelen om mee aan de inrichting van de opnamestudio werken. Zo krijgen ze inspraak bij de bouw, wat erin terechtkomt, waarvoor die moet dienen... Die zaken wil ik zeker te weten komen van producers, bands, artiesten, muzikanten... Waar hebben zij nood aan? Vanaf deze zomer kan je tijdens de zomerbar ook kennismaken met het project door talks, en vanaf september gaan we ook de eerste lessen starten in het producerwerk. Daar gaan we leren beats maken, opnemen, we gaan eigenlijk leren hoe je van thuis uit vette muziek kan maken.”

Tekst: Ine Detavernier. Foto's en video: Het Entrepot.
Uit BLVRD Magazine editie #17.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.