PLUK & PROEF

Zo’n lockdowns kunnen de inspiratie van ondernemers voeden, die dan terug op hun beurt jouw lichaam met vitaminen boosten. Dat is wat er gebeurde bij Maaike Janssens (32). Ze is een bekend gezicht in de ‘Speciality’ koffiebar en -branderij Cafuné in de Academiestraat bij haar partner Elliott Szechtman (29). Daar geniet je niet enkel van zelfgebrande koffie, maar sinds kort door haar ook van PLUK. What’s in a name? Verse slow juices, verfrissende limonades en iced teas. Maaike plukt, perst en brengt zo heerlijke vitamientjes in de koffiebar tot ver daarbuiten.

“Ik heb het al altijd belangrijk gevonden een gezonde levensstijl hebben. In februari ben ik mama geworden van onze kleine Renée. Na de bevalling werd het extra belangrijk om vitamientjes en goede voedingsstoffen binnen te krijgen. PLUK is eigenlijk gegroeid vanuit mijn privé naar een vorm waarmee we er professioneel aan de slag kunnen. Slow juices, limonades en iced teas die zoveel mogelijk vers en zelf geplukt worden of van omliggende boerderijen komen”, legt Maaike uit.


Slow juice

De sapjes kun je online kopen op de webshop pluk.shop, pluk je uit de koelkast in Cafuné voor onderweg of je geniet er ter plaatse van in de bar. PLUK zie je voorlopig in 4 levendige kleuren: rood, oranje, geel en groen. De rode variant krijgt zijn kleur van rode biet die samen met appel en gember een pittig flesje vormen.

Image1

De oranje variant zit vol van de vitamine C: wortel, zoete aardappel, sinaas, kaneel en kurkuma zijn de ingrediënten. De groene versie krijgt meestal de ‘detox’ naam. Daar zijn komkommer, selder, limoen, peer en munt de mengeling. Als vierde sapje koos Maaike voor iets verrassends zomers: ananas, venkel en munt. Maar de sapcombinaties uit groenten en fruit hebben hun plafond nog lang niet bereikt. “Er zijn ontzettend veel combinaties mogelijk. Wij persen en proeven tot we een nieuwe PLUK hebben. De 4 kleuren zijn puur sap. Daar komen in de verste verte geen bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers of water aan te pas. PLUK staat voor puurheid, creatie en smaak.”

PLUK in je lijf

Die pure ingrediënten komen rechtstreeks in het flesje en zo ook op je smaakpapillen en lichaam terecht.”Je proeft elk ingrediënt op zich, maar laat je niet afschrikken door iets wat je minder snel op je bord zou leggen. Want zo brengt bijvoorbeeld de ananas in het gele sapje het beste naar boven uit de venkel of vindt kurkuma zijn weg vlotjes bij de rest zonder overheersend te zijn”, legt Maaike uit. “Ik probeer ook te kijken naar welk effect elke groente of fruit heeft op ons lichaam. Zo werkt rode biet aardend en kalmerend en is de oranje vitamine C-boost een perfect drankje in de voormiddag. Ik wil me nog verder verdiepen in alle voordelen die kennis meegeven aan de pure genieters. Dit jaar krijgt onze gezondheid veel aandacht en dat merk ik ook dagelijks. Mensen zijn er veel meer mee bezig.

Image0 1

Eigenlijk vraagt ons lichaam 3 porties groenten op een dag. Met een PLUK sapje heb je er al meteen eentje binnen. Geen wijzend vingertje, geen vreemde kuur, maar PLUK deelt gewoon voordelen van deze levensstijl en maakt ze ook toegankelijk.”

Ondertussen voegt Elliott daad bij woord en haalt 2 wortels, een zoete aardappel, munt, rode biet en gember door de PLUk slow juicer. “Een experimentje”, zegt hij, waarmee hij onmiddellijk aantoont hoe puur het is. Puur sap in mijn flesje? Check. Kan je een zoete aardappel juicen? Bewezen. Lekker? Zeker en vast! De lockdown was niet enkel goed om PLUK tot leven te brengen, combinaties te testen, maar ook het effect op je lijf te testen. Elliott was hier proefkonijn en ging volop voor de sapjes. Hij voorzag zichzelf van de juiste combinaties op het juiste tijdstip en ging terwijl ook meer sporten. Naast het feit dat de coronakilo’s geen schijn van kans maakten, recupereerden zijn spieren dubbel zo snel en daalden zijn vermoeidheid en chronische migraine aanvallen aanzienlijk. Maaike nuanceert de proefperiode wel: “ik ga geen sapjeskuren promoten. Zo heb ik zelf mijn vaste voeding nodig om mijn hongergevoel te stillen. Maar het toont wel aan dat het deugd kan doen om stil te staan bij wat je eet en drinkt.”

De lokale moestuin

Een sapje zoals Maaike het voor ogen heeft is van biologische komaf. Ze maakt daarom gretig gebruik van de grote moestuin bij haar zus. “Ik heb een opleiding communicatie achter de rug en sta mee aan het reilen en zeilen in Cafuné. Ik leer al doende alles over het oogsten, onderhouden en plukken van de ingrediënten. De vriend van mijn zus heeft groene vingers en gidst me onder meer door de seizoensgroenten. Het zelf uithalen van gekweekte groentes geeft een verbonden gevoel. Er komt veel bij kijken, maar dat is ook waar PLUK voor staat. Wat ik niet in de moestuin of serres vind, zoek ik bij boeren uit de omgeving. De asymmetrische of niet-perfecte stuks die de supermarkten aan de kant schuiven, komen er bij PLUK wel in. Gezondheid gaat ook hand in hand met bewustwording. Automatisch ga je verder kijken dan je eigen lichaam. Zo is het voor ons vanzelfsprekend dat we kiezen voor glazen flesjes, dat kleinere bestellingen online opgehaald worden en dat de overblijfselen na het persen op de composthoop gaan. Eigenlijk is deze manier van denken niet iets nieuws, zo voedt het koffiegruis uit de branderij van Cafuné oesterzwammen. Geen nieuwe uitvinding om voedselresten een verder leven te geven, maar wel heel erg nodig te blijven investeren in die manier van werken.”


Een slokje fijnproeverij

Naast de slow juices van PLUK, zie je in de bar ook limonades en iced teas onder de naam PLUK verschijnen. In de bar krijgt Maaike helemaal vrij spel waarin ze terug zo puur mogelijk aan de slag gaat. Bij de limonades en iced teas gebruikt ze het liefst zo weinig mogelijk suiker. “Wij zijn het gewoon van weg te stappen van die extreem gesuikerde dranken. Zelf in onze wijnen zoeken we dat karakter op en drinken we het liefst natuurwijnen. Dat karakter is ook eigen aan de drankjes en koffies in Cafuné. Maar het is wel een beetje voor fijnproevers, al kan je die puurheid leren appreciëren, vinden we. PLUK is volop in opstart, maar er zijn veel mogelijkheden die me heel veel zin geven om het uit te breiden en op zoek te gaan naar wat nog allemaal kan. Zo zijn we volop in gesprek met chefs. Ik laat hen proeven van want PLUK vandaag al kan, om dan in co creatie te gaan. Zo kunnen ze een non-alcoholisch alternatief bieden dat gestroomlijnd is met hun menu en de smaken uit hun menu terugkomen of samensmelten.” Maaike en Elliott branden van ondernemerschap, maar laten PLUK ook op zichzelf ontplooien. “Er zijn nog hele leuke dingen die eraan komen. Onze iced teas vind je bijvoorbeeld ook terug in de lokale winkel Para Ti. Verder kan PLUK nog verschijnen in andere bars, events,... Voorlopig vindt Maaike het tof om haar creativiteit los te laten in haar speeltuin Cafuné. “Het zijn dankbare gasten die puurheid appreciëren. Dubbel zo fijn om hen dan eens op voorhand te laten proeven van alles.” Heb je zelf zin om te proeven van Maaikes gezonde creativiteit? Dat kan op 3 manieren. Spring gerust binnen in koffiebar Cafuné in de Academiestraat waar je PLUK in de koelkast vindt, neem een plekje in de bar zelf of bestel het op de webshop pluk.shop!

Tekst: Sofia Ben Moussa. Foto's: Pluk.
Uit BLVRD Magazine editie #17.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.