Reismarkt 2023

Lotte W. (26) was 16 jaar toen ze er voor het eerst op uittrok. Het begon met een inleefreis naar Nicaragua in het vijfde middelbaar. Sindsdien ligt de wijde wereld aan haar voeten. Ze is niet zomaar een toerist met een selfiestick, maar een wereldburger die een 9-to-5 job achterwege laat.

Lotte

Je trok op jonge leeftijd naar het buitenland. Kampte je niet met een grote cultuurschok?

Lotte: “Ja, het was de eerste keer dat ik België verliet. Tijdens het project woonde ik bij een gastgezin in Nueva Guinea. Vanaf ’s middags hadden wij geen stromend water meer, en dit is één van de verschillen waar ik me aan heb moeten aanpassen. Later, tijdens mijn stage als ergotherapeut in het hoger onderwijs, trok ik naar Ecuador. Daar werd ik geconfronteerd met een cultuurverschil dat mij iets minder goed lag: te laat komen.”

Nu ben je 26 en je hebt niet stilgezeten. Wat geeft jou de mogelijkheid om zoveel te reizen?

Na mijn opleiding ergotherapie besloot ik te gaan voor een bachelor toerisme. Hiervoor trok ik 6 maanden naar Valparaiso, Chili. Sinds ik afgestudeerd ben, zoek ik steeds naar jobmogelijkheden in het buitenland. Zo werk ik al enkele zomers als hostess op een camping. Soms is dat in Frankrijk, soms in Italië. Wie weet waar kom ik volgende zomer terecht.”

Werken op een camping is verbonden aan seizoensarbeid, wat zijn de voor- en nadelen volgens jou?

Werken in het buitenland geeft je de kans een land écht te leren kennen, je kan het land traag ontdekken en je hebt de tijd om je volledig onder te dompelen in de cultuur. Eens je in zo’n job gerold bent, blijven de aanbiedingen ook komen. De andere maanden, wanneer ik niet op de camping werk, kan ik dan helemaal opvullen zoals ik dat wens.

Er zijn natuurlijk ook nadelen. Je leeft zonder ritme en je kan moeilijk iets opbouwen. Je bent ook werkloos tijdens de sluitingsmaanden, maar ik oordeel niet of dit goed of slecht is. Bovendien moet je je contracten goed in het oog houden. Je werkt namelijk niet altijd onder een Belgisch contract.”

Wat doe je dan tijdens de andere maanden?

Ook dan zoek ik naar werk in het buitenland. En wie zoekt, die vindt! Zo werkte ik in 2021 als hostess voor het Belgisch Paviljoen op de wereldexpo in Dubai. Later werkte ik ook op het WK in Qatar.”

Iranian Mosque Dubai

Je werkte dus in Dubai voor 7 maanden. Welke Emiraten heb je nog bezocht?

Alle zeven. Elk Emiraat heeft z’n charme. Ajman en Umm Al Qaywayn zijn klein van oppervlakte, die twee kan je dus perfect combineren in één dag. Natuurliefhebbers verwijs ik naar Ras al-Khaimah of Fujairah. Enkel in de maanden tussen november en april zijn er houdbare temperaturen om te wandelen in de bergen, de andere maanden is het te warm.

Sharjah ligt op een 9 kilometer van Dubai, niet ver dus. Dankzij de authentieke gebouwen en de vele musea is Sharjah de ideale plaats voor geschiedenisliefhebbers. Het is ook een veel goedkopere bestemming dan Dubai. Het grootste emiraat is Abu Dhabi, dit voelde persoonlijk conservatiever aan dan de anderen. Er zijn wel enkele zaken waarmee je als toerist rekening mee moet houden in een islamitisch land: respecteer steeds de cultuur, houd rekening met de ramadan, kleed je niet te licht en respecteer de alcoholbeperkingen.”

Qatar

Raad je deze bestemmingen aan voor de solo reiziger?

Wel, het is een heel andere sfeer dan bijvoorbeeld solo reizen door Thailand. Je hebt hier minder hippe hostels waar veel volk rondhangt. Maar het is zeker mogelijk! In Oman bijvoorbeeld, het buurland van UAE, zal je geen hostels tegenkomen. Daar is het niet toegestaan om een kamer te delen met iemand waarmee je niet getrouwd bent.”

Merkte je verder een groot verschil tussen UAE en Oman?

“Ja, in Oman trekken er nog niet al te veel toeristen rond en je wordt er met open armen ontvangen. Drie vriendinnen en ik werden uitgenodigd bij een familie die wij toevallig leerden kennen. Dat was feest: alle familieleden trokken hun mooiste kleren aan en er werd ons thee à volonté aangeboden. In vergelijking met UAE is er ook meer groen. Persoonlijk vind ik het ook meer off the grid. Zo heb je wadi’s, wat kloven of rivierdalen in de uitlopers van het Hadjargebergte zijn. Deze kloven zijn gevuld met helder water en omringd door groen. Een andere aanrader voor deze bestemming is Djabal Sjams, de hoogste berg van het Hadjargeberte die je na een klim beloont met prachtige uitzichten.”

Lago Caldai Italië tijdens seizoensarbeid in Italië

Op Reismarkt geeft Lotte een beeldreportage & beantwoordt al jouw vragen over Oman, UAE en Qatar!

> Zondag 5 maart, 10 – 18 u, Stadshallen Brugge

> GRATIS toegang t.e.m. 26 jaar

Tekst: Joyce Bosmans, Beelden: Lotte
Uit BLVRD Magazine editie #32

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.