Hoewel het Arentshuis als onderdeel van Musea Brugge vooral gekend is als collectieruimte voor werk van de Brits-Brugse kunstenaar Frank Brangwyn, verstopt dit herenhuis langs de Dijver op het gelijkvloers nog een aanwinst in de vorm van twee prachtige salonruimtes. Vanaf vrijdag 1 april zet het Arentshuis de deuren van die salons open voor het grote publiek voor een moderne twist op het klassieke concept van de literaire salons van weleer.
Met Salon Arents wil het Arentshuis zowel bezoekers als kunstenaars uitnodigen om mee na te denken over de functie van het museum anno 2022: welke thema’s ontbreken in de collecties, hoe sla je een brug met de maatschappij van vandaag, welke kunstenaars bleven/blijven onterecht in de schaduw staan, enz.… Binnen het klassieke kader van een literair salon vinden schrijvers, kunstenaars en filosofen elkaar op een ontmoetingsplaats om maatschappijkritisch na te denken. Salon Arents heet hen en het grote publiek in een moderne setting welkom om na te denken over de rol van het museum van de toekomst.
Om elke connectie met een eventueel duf imago dat dit bij mensen oproept te mijden, trekt het Arentshuis met Seckou Ouologuem een atypische speler aan die het debat als museumdichter zal meevoeren. Seckou bewees al eerder dat hij weet hoe hij minder evidente thema’s op de kaart kan zetten. In 2020-21 werd hij nog de eerste slamdichter die de rol als stadsdichter in Antwerpen op zich mocht nemen. Als partner van Salon Arents komt hij ter plaatse performen en dialogeren met het publiek en helpt hij mee antwoorden te formuleren op de vraag hoe het museum voor hen belangrijk en relevant kan zijn.
Salon Arents gooit letterlijk de deuren open voor maatschappelijk relevante vragen. In plaats van klassieke tentoonstellingen staan vanaf nu mensen centraal. Op die manier vormt het salon een ontmoetingsplaats en een plek om stil te staan bij hoe musea in de toekomst waardevolle zaken kunnen aanbieden. Binnen het traditionele kader van musea vinden we vandaag nog een pak blinde vlekken terug. Die vlekken schuwt Salon Arents niet, de polemiek die ze oproepen zijn net interessante uitgangspunten voor het salon.
Salon Arents is gratis toegankelijk voor iedereen. Je kunt er dus ook gewoon plaatsnemen in één van de zetels om de salonruimtes te ervaren of om samen te komen met je leesclub, of surfend op je laptop een theetje drinken. Deze culturele ontmoetingsplaats is ook een partnership met diverse culturele spelers en focust op participatie rond verschillende kunstdisciplines. KAAP en DO vzw bijten de spits af met een opstelling rond dichter en beeldend kunstenaar Marcel Broodthaers. De keuze voor Broodthaers kwam er niet zomaar. Als kunstenaar stelde hij het museum als instituut in vraag en keek hij vaak met een kritische blik naar kunst. Zijn werk vormt daarmee het ideale uitgangspunt voor het salon.
Tegelijkertijd is elke opstelling op zichzelf een uitnodiging naar andere kunstenaars en organisaties toe. Reacties op werk van eerdere gastkunstenaars vormen zo nieuwe aanknopingspunten om de tentoonstelling aan te vullen. Andere partnerships zullen volgen in komende presentaties. Salon Arents is in die zin niet enkel een ontmoetingsplaats voor het debat rond het museum, maar ook een proeftuin die de verschillende reacties in kaart brengt. Het artistieke concept ligt hierdoor ook niet compleet vast, hoewel zeker is dat het literaire een belangrijke rol zal spelen omdat die kunstvorm zich erg goed leent tot het vastleggen van reacties.
Die staalkaart op het einde van de rit vormt op die manier ook een leertraject in aanloop naar BRUSK, het nieuwbouwproject rond de nieuwe tentoonstellingshal van Musea Brugge. Waar BRUSK een antwoord wil bieden op de nood aan een geschikte tentoonstellingsruimte, wil Salon Arents het vraagstuk in de diepte aanpakken en de invulling van de ruimte zelf meenemen in de ontwikkeling naar een museum dat een antwoord biedt op een culturele plek die voldoet aan de hedendaagse behoeftes.
Benieuwd naar Salon Arents? Vanaf 1 april kun je neerploffen in een van de salonzetels. Salon Arents behoudt de openingsuren van Arentshuis en is elke dag doorlopend open van 9u30 tot 17u, behalve op maandag.
TEKST: Shavawn Somers, Beeld: Bloudruk
Uit BLVRD Magazine editie #27