Sectormoment Brugse Muziekscene mikt op een muziekvriendelijker Brugge

Op 9 oktober verwelkomen verschillende muzikale organisaties in Brugge (jonge) artiesten, creatievelingen en muzikale sympathisanten tijdens een algemeen sectormoment rond de Brugse muziekscene in de Magdalenazaal. Viktor, coördinator van Jeugdhuis Comma, en Mathias, publiekswerker van Snuffel Hostel, stapten mee op de boot als drijvende krachten achter het muzikaal initiatief. Na de Popraad eind november vorig jaar, bleven ze aanwezig op de maandelijkse lerende netwerken en hopen ze zo van Brugge een muziekvriendelijkere stad te maken.

Wat is voor jullie het belang van zo’n bijeenkomsten, vanuit jullie eigen organisatie?

Viktor: “Eerst en vooral, omdat Brugge een stad is met tal van muziekorganisaties. We hebben een mooi arsenaal aan zalen en instanties die zich dag in, en dag uit bezighouden met het muzikale binnen Brugge. Daardoor creëer je, eerder onrechtstreeks, een groot publiek, maar ook veel jong muzikaal talent. Het is wel jammer dat voor een groot deel van het publiek, maar zeker voor de artiesten, het niet altijd even duidelijk is bij wie ze terecht kunnen met hun vragen en wensen. Veel mensen weten vaak niet wat er zich hier allemaal afspeelt.”

Mathias: “Aan de andere kant voelen wij ook intern dat er nood is aan duiding. Organisaties zoals Het Entrepot, Cultuurcentrum Brugge, Jeugdhuis Comma of Snuffel weten dat ieder op zich goed werk levert. De communicatie loopt vaak stroef, waardoor er optredens overlappen of artiesten niet goed weten waar ze terecht kunnen. Het is de bedoeling dat we beter gaan samenwerken en beter organiseren, zodat we geen dubbel werk doen en de artiesten op de juiste plek komen op het juiste moment. Om de noden allemaal te bundelen en er effectief efficiënt mee aan de slag te kunnen, schakelde stad Brugge VI.BE in.”

VI.BE is een Vlaams muzikaal project dat een steunpunt wil bieden aan de artiest- en muzieksector. Iedereen kan er terecht, van beginner tot pro. Stad Brugge organiseerde ongeveer een jaar geleden de Popraad waar alle muzikanten, creatieve organisaties of muzikale sympathisanten welkom waren om hun noden te duiden of vragen te stellen tijdens een collectief overleg. Achteraf maakte VI.BE een cijferanalyse en hier gingen de Brugse organisaties verder mee aan de slag.

Viktor vindt het belangrijk dat er geluisterd wordt naar de noden als je aan een muzikaal beleid werkt, en zeker als trekkende organisatie.

“Op die manier creëer je een vorm van bottom-up, zodat je niet zomaar in het wilde weg concerten organiseert of muzikale ondersteuning aanbiedt. Enkel door erover te communiceren, kan je een sterk muzikaal aanbod op poten zetten.”

Het sectormoment is een open call voor het grotere publiek, voortgebracht uit maandelijkse lerende netwerken. Vertegenwoordigers van verschillende creatieve instanties in Brugge kwamen het afgelopen jaar maandelijks samen en bespraken wat er allemaal op het to do-lijstje stond. Tijdens het lerend netwerk rond de muziekscene in Brugge kwamen er heel wat werkpunten naar boven. Mathias vindt het jammer dat Brugse jongeren vaak gemakkelijker de entree naar Gent vinden. Hij hoopt van Brugge een muziekvriendelijkere stad te maken en zo de jonge generatie hier evenveel aanbod te kunnen geven. Dit doet hij door in Snuffel Hostel een platform te bieden aan jongeren met een idee, hoe laagdrempelig ook, en hen een zo goed mogelijke ondersteuning en vooral de nodige infrastructuur te bieden.

Mathias: “Er blijft een gevoel dat veel jongeren buiten Brugge trekken, omdat het moeilijk is om hier hun eigen ding te doen. Dat is zeker een van de beweegredenen om te kijken naar hoe we het beter kunnen doen. Uit de Popraad kwamen een aantal duidelijke punten naar voren waaraan gewerkt moet worden. Diversiteit en inclusie behoren daartoe. Hoe bereik je een breder publiek?”

Viktor: “Ja, zeker. Ook naar doelgroepen toe is er nog heel wat werk aan de winkel. Uit de bevraging die VI.BE maakte naar aanleiding van de Popraad, kwam naar voor dat er bijvoorbeeld maar 10% vrouwelijke respondenten waren. Op de Popraad zelf was de allerjongste doelgroep dan weer ondervertegenwoordigd. Het is een doelgroep die heel vaak over het hoofd wordt gezien. Het verduidelijkte welk publiek we het meeste aanspreken in Brugge en wie we net meer moeten betrekken.”

Hoe zal het eerste sectormoment voor de Brugse muziekscene er op 9 oktober uitzien?

Mathias: “We starten met een plenair gedeelte waar we met een aantal inspirerende sprekers in gesprek gaan. Zo komt Veerle Slootmans uit Schaarbeek praten over hun lokaal muziekbeleid Muzik1030. Zij hebben bijvoorbeeld Muzik 1030 BAR opgericht, een cafécircuitwerking, gesubsidieerd door de gemeente, waar cafés lokale artiesten laten spelen. Op die manier krijgt muzikaal talent kansen tegen een haalbare prijs. Daarnaast spreken we onder andere ook met Brugse muzikante Jente Neels, oprichter van het Brugse dub-collectief Roots Explosion Dries Talloen en Korneel Boon van VI.BE over het belang van een sterke lokale muziekscene.”

“Daarna werken we aan de hand van thematafels rond onderwerpen die uit de Popraad voortkwamen als ‘hot issues’ in Brugge. Zo zullen we het hebben over een centrale plek voor de Brugse muziekscene, nightlife en het Brugse cafécircuit maar zal er ook nog een toekomsttafel zijn waar we samen met Brugge 2030 kunnen dromen over een ideale muziekstad van de toekomst. Aan iedere thematafel zit iemand die het gesprek gaande houdt en in goede banen leidt en er ook over waakt dat alles steeds op een veilige, respectvolle manier verloopt. Aan de meeste tafels zal ook een extern expert zitten die nieuwe inzichten kan geven.”

Viktor: “De thematafel rond een Brugs cafécircuit belooft zeker interessant te worden. We willen het gesprek aangaan over meer speelkansen krijgen voor Brugse artiesten in de cafés en willen daarbij graag ook de Brugse cafébazen betrekken. We hopen op het sectormoment informatie te kunnen verzamelen om zo tot een concreet voorstel te komen. Bij deze tafel schuift Veerle Slootmans uit Schaarbeek dan bijvoorbeeld aan om inzichten te geven uit een andere stad.”

“Op de Popraad kwam ook naar voor dat een centrale plek voor muzikanten in de stad belangrijk kan zijn. Cultuurcentrum Brugge doet vanuit hun Brugotta-werking daar een eerste voorzet. En ook over het thema nightlife in Brugge valt veel te zeggen. Daar focussen we op deze eerste thematafel vooral op ruimtes in Brugge waar nightlifeconcepten in kunnen worden uitgewerkt.”

“Het is echt de bedoeling van het lerend netwerk, en het sectormoment in het bijzonder, om er een positief verhaal van te maken. We hopen iedereen zijn of haar stem te horen om hier een muziekvriendelijke stadte creëren. Het wordt een moment om terug te koppelen en blijvend de vinger aan de pols te houden. Op die manier leert iedereen elkaar ook kennen en is het een groot netwerkmoment. Het informele moment op het eind van de avond is daarom ook superinteressant.”

Viktor: “Het is vooral een kwestie van jongeren correcte en duidelijke informatie bieden. Sommigen die met muziek beginnen, weten niet hoe. Je hebt gasten die ervaring hebben met evenementen opzetten, maar niet altijd de plaats ervoor vinden of niet goed weten hoe ze door de administratieve rompslomp moeten geraken. Ze hebben het moeilijk om een publiek te bereiken of ze vinden hun genre niet. De ondersteuning is nodig, zoveel is duidelijk. Het sectormoment wordt een bijeenkomst waar alle vragen en opmerkingen welkom zijn en er veel informatie te rapen valt. Door alle mega-informatie, de technologische wereld en duizend en één kanalen, verliezen mensen vaak de weg. Het is via het fysieke contact en op een laagdrempelige manier een babbeltje slaan, dat we muzikanten en organisatoren op het juiste spoor proberen te helpen.”

Het sectormoment rond de Brugse Muziekscene gaat door op 9 oktober 2024 om 19.00 uur in de Magdalenazaal in Brugge en is een organisatie van de Cel Cultuurbeleid, Cultuurcentrum Brugge, Cactus Muziekcentrum, Het Entrepot, JH Comma, Snuffel Hostel, Jeugddienst Brugge, KAAP en DO vzw.

Meer informatie vind je op het facebookevent. Als je specifieke vragen hebt over dit sectormoment kan je mailen naar cultuurbeleid@brugge.be.

Tekst: Eva Vandendriessche. Foto's: Atlesteque.
Uit BLVRD Magazine editie #42.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.