Stadslezer zijn is meer dan alleen een fancy titel

Brugge Leest brengt al een aantal jaar lezende Bruggelingen bij elkaar op hun online lezersplatform en sociale media. Soms organiseren ze ook evenementen zoals literaire wandelingen of samenleesmomenten over de middag.

Amedeo Durnez (2000) is een bezige bij. Hij studeert, heeft al een boek op zijn naam staan en maakt zijn volgers op Instagram en Facebook warm voor zijn favoriete boeken. Recent werd hij ook een Stadslezer bij het online lezersplatform Brugge Leest en hij vertelt over zijn ervaringen.

Vertel eens kort over jezelf: hoe zou je jezelf beschrijven en wat zijn je passies?

Literatuur is mijn grote passie. Al van jongs af aan ben ik enorm veel bezig met verhalen, woorden en boeken. Ik wil veel leren in mijn leven en onderneem dan ook heel wat zaken. Zo heb ik me vroeger al verdiept in psychologie en video's daarover gepost. Muziek is ook een voorbeeld. Ik heb me zelfs gewaagd aan het draaien van liedjes voor een publiek. Naarmate de leeftijd besef ik echter beter wat me ligt en wat minder, en literatuur is altijd gebleven. Ik heb al een diploma van graduaat in het maatschappelijk werk en ben momenteel druk bezig met een bacheloropleiding leraar secundair onderwijs.


Amedeo durnez

Je bent nog maar recent Stadslezer geworden. Waarom heb je daarvoor gekozen?

Stadslezer zijn biedt veel mogelijkheden. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken en mijn passie voor literatuur te delen. Ook voel ik me meer betrokken bij de boekenactiviteiten die Brugge biedt, zoals bijvoorbeeld de schrijfsessies van Marieke De Maré en Lara Taveirne, en nog veel meer. Daarnaast zou ik me ook graag engageren voor leesjury's of vergelijkbare evenementen omtrent literatuur. Brugge Leest opent hier ook mogelijkheden voor. Ik vind het geweldig!

Je schrijft zelf ook boeken. Kan je daar iets over vertellen?

Al vanaf het moment dat het mogelijk was om zinnen op een begrijpelijke manier te maken, was ik geïntrigeerd om mijn ideeën op papier te zetten. Thuis had ik een oude typemachine waar ik veel mee bezig was. Ik wilde verhalen schrijven. In het begin waren het vooral verhalen die na een of twee pagina's stopten omdat er geen structuur in zat. Met de tijd werden mijn verhalen wel wat langer. Plots kwam er een moment waarop ik een foto zag op Pinterest en er een stroom van inspiratie over me heen kwam. Dat evolueerde tot mijn eerste boek Yanky. Nu ben ik al bezig met een tweede boek waarover ik nog niets zal prijsgeven. Ik ben trots op de publicatie van mijn eerste boek, maar er zijn wel dingen die ik nu anders zou doen en die ik ook toepas in mijn tweede boek. Ik denk dat dat ook logisch is, want door het uit te voeren vind ik steeds meer mijn stem op papier. Yanky is een sci-fi verhaal. Mijn tweede boek is eerder een psychologische thriller.

Je bent een veellezer, auteur en hebt ook een boeiende studie. Hoe krijg je dat allemaal klaargespeeld?

Het is niet altijd eenvoudig om een balans te vinden. Lezen doe ik dagelijks, maar schrijven niet. Bij het schrijven moet ik vaak stukken herlezen om weer mee te zijn met het verhaal. Dit komt vooral door mijn studie. Tijdens een examenperiode heb ik moeite om te schrijven. Ik hecht veel belang aan het uitvoeren van taken met de nodige focus om het goed te doen. Lezen is dan eerder ontspanning en om me in te leven in een verhaal. Schrijven is iets wat ik zelf creëer en waarvoor ik de nodige focus nodig heb. Dat doe ik dus meestal tijdens vakanties of gewone, niet zo drukke weekdagen.

Mensen kunnen je ook op Instagram en TikTok volgen via het account @booksieman. Waarom heb je ervoor gekozen om je passie voor lezen ook online te delen?

Eerlijk gezegd geef ik de voorkeur aan schrijven boven spreken. Instagram en TikTok gebruik ik vooral om mijn eigen grenzen te verleggen en mijn content zo toegankelijk mogelijk te maken voor het publiek. Sommige mensen hebben de voorkeur om te luisteren in plaats van te lezen, en vice versa. Er is voor elk wat wils.

En tot slot: wat hoop je dat Brugge Leest voor jou kan betekenen?

Aan de ene kant is het een bron van inspiratie voor toekomstige content, terwijl het aan de andere kant een gelegenheid biedt om iets te betekenen voor alle soorten mensen die Brugge Leest bezoeken. Ik ben ook zeer toegankelijk, dus voel je vrij om mij een berichtje te sturen als je leestips nodig hebt of andere vragen hebt. Wat ik echt fantastisch zou vinden, is een groeiende interactie met mensen die graag over boeken willen praten. Heel graag zou ik ook deelnemen aan verschillende leesjury’s.

Lees je af en toe of heel vaak? Deel dan ook eens jouw leestips op bruggeleest.be! (O en blijf zo ook op de hoogte van allerlei activiteiten in Brugge en omgeving.)

Tekst: Audrey Van den Bogaerde. Foto: amedeo durnez

Uit BLVRD Magazine editie #40.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.