Twee jaar lang vormden Davy Denduyver en Daniil Lavroski samen Studio Dada. Meer dan reden genoeg om, BLVRD zijnde, een goed gesprek te regelen met beide heren. Locatie van het gesprek is Daniil’s keuken, Daniil aan de kookpotten, Davy aan de keukentafel. Na een praatje over niet-Studio Dada-gerelateerde zaken beginnen we eraan.
Daniil en Davy vertellen me meteen dat voor velen de samenwerking geen grote verrassing was. Wie Daniil en/of Davy volgt op Instagram weet dat ze al gedurende langere periode veel met elkaar rondhangen en al voor enkele zaken samengewerkt hebben. Een meant-to-be collab als het ware. De Tank, het oud Provinciegebouw op de Burg, waarin nu ateliers zitten voor creatievelingen, speelde hier ook zijn rol in. Aangezien beiden hier ook hun bureau hadden zorgde dit ervoor dat ze regelmatig samen rondhingen, zowel om te werken als om de pauzes te delen.
Daarnaast hebben beiden ook dezelfde invloeden. Davy vertelt me dat het vooral de punk- en skatescene zijn die hem hebben gevormd. Het ruwe van deze culturen vind je terug in zijn kleren, muziek, vormgeving, etc. Voor Daniil geldt hetzelfde, voor hem is alles, waaronder ook zijn fotografie, begonnen bij het skateboarden.
Nu, de twee hebben ook niet alles gemeen. Een van de zaken waar de Studio Dada-leden wel in verschillen is structuur. Zo heeft Davy redelijk wat structuur in het leven, hij werkt namelijk altijd. Al vermeldt hij wel dat hij probeert een half dagje in de week niet te werken. Daniil heeft dan net heel weinig structuur. Een uitdaging is om die structuur wat aan elkaar aan te passen, om zo een goede balans voor beiden en Studio Dada te vinden.
De samenwerking is door bovenstaande zaken heel organisch (zoals ze het zelf graag omschreven) tot stand gekomen. Dit zorgt ervoor dat alles, tot op dit moment, zeer goed verloopt. Al twijfelen ze er zelf niet aan dat ze nog eens zullen clashen, dat is normaal ook, er weer goed uitkomen is belangrijker.
Studio Dada bevindt zich nu op het eerste verdiep van de Tank, het is het atelier waar Daniil vroeger al zat. Een verhuis voor Davy dus, die zijn volledige interieur, posters en andere accessoires meenam. Het gevolg is een gezellig atelier die perfect de smaak van Studio Dada weergeeft. Een plaats waar ook andere creatievelingen welkom zijn om een praatje te slaan en een Capri Sun te drinken (zolang de voorraad strekt tenminste).
Het eerste werk waar de twee hun werk samenbrachten was het Tank-boek voor Het Entrepot. Het boek is een verzamelwerk van alle Tank-edities gedurende 10 jaar. Een 120-bladzijden lang boek om het einde van deze Tank-serie te vieren. Dit was echter in juni, toen was er nog geen “officiële” samenwerking.
Het eerste project met Studio Dada was de WATWAT openingscampagne. WATWAT is een online jeugdplatform van meer dan 70 organisaties (Sensoa, VDAB, etc.), gesteund door de Belgische overheid, jongeren kunnen hier terecht voor alle vragen die ze hebben. Studio Dada deed de Art Direction, design en fotografie voor deze campagne.
Binnen Studio Dada is het vooral Davy die zich concentreert op het idee en concept. Hierbij is het belangrijk om na te denken hoe men mensen kan meekrijgen in een bepaald verhaal. Voorbereiding en research zijn voor Davy van levensbelang, dit bepaalt hoe geslaagd het eindresultaat zal zijn. Daniil zorgt op zijn beurt ook voor de nodige input en geeft ook fototechnisch advies. Vervolgens zorgt hij ook voor de fotografische uitwerking.
Ook hier sluiten beiden goed op elkaar aan. Al wil deze rolverdeling natuurlijk niet zeggen dat er geen inspraak is van beide kanten uit. Over alles wordt goed gesproken en samengezeten, zodat beiden hetzelfde eindresultaat begrijpen en voor zich zien. Dit is nog een andere factor die meespeelt, doordat Daniil en Davy elkaar goed kennen weten ze precies wat ze van de ander kunnen verwachten en weten ze ook wat elkanders visie is. Zo is er weinig miscommunicatie en liggen de resultaten dicht bij elkaar. Anders dan wanneer je met bijvoorbeeld een externe fotograaf zou moeten werken.
Zowel Daniil als Davy werken ook nog individueel aan projecten. Het is, in deze beginfase, ook nog niet financieel mogelijk om individuele projecten te laten vallen.
Davy werkt voor Davy Denduyver, Lost In The World (het kledingmerk van Davy) en Studio Dada. Al wil hij beklemtonen dat LITW vooral een zeer persoonlijk, creatief proces is. Op bepaalde momenten in Davy’s leven was LITW zo belangrijk dat zijn volledig gevoel werd bepaald door LITW. Dit is tegenwoordig anders, ook een reden waarom hij bewust even LITW on hold heeft gezet.
Daniil werkt dan weer voor Daniil Lavroski en Studio Dada. “Rising Sun”, een reeks met beelden, geschoten over 7 jaar, die de overgang van zorgeloze tiener naar adolescent omvatten en “Meet Me At The Spot”, Daniil’s eerste boek met portretten van skaters aan hun “spot”, zijn 2 van de vele werken van Daniil. Ook de fotografie op events van H&M en reclamecampagnes voor Eastpak, Rodania, etc. werden regelmatig verzorgd door Daniil.
En ook de nightlife-fotografie nam een groot deel van Daniil’s tijd in. Dat is echter een hoofdstuk die hij ondertussen grotendeels heeft afgesloten. De grens van die fotografie heeft hij ondertussen opgezocht en bereikt, de uitdaging verdween en ook mentaal en fysiek is het niet zo eenvoudig om telkens opnieuw het publiek in te duiken.
Doorheen het gesprek wordt het duidelijk hoe eenvoudig het concept is. Zo simpel de naam is van Studio Dada, zo simpel is ook het concept. Studio Dada omvat Daniil Lavroski en Davy Denduyver en alles wat zij doen.
Een mooie, duidelijke afsluiter. Ondertussen is de pasta klaar, wordt de tafel en kaas klaargezet. Een ideaal moment om dit gesprek af te sluiten en Studio Dada een goedenavond te wensen.
Tekst: Sander Vermeersch. Foto's: Studio Dada.
Uit BLVRD Magazine editie #7.