De winter maakt plaats voor de lente, en dat betekent meer dan alleen een verandering in temperatuur. In Brugge vieren we deze overgang met een nieuw uniek dansritueel, bedacht door choreograaf Michiel Vandevelde. Maar het ritueel staat symbool voor alle veranderingen in het leven, groot en klein, en brengt mensen samen om deze momenten bewust te beleven. Hanne Beck, publieksmedewerker bij KAAP, vertelt ons hoe je je kan laten meevoeren in deze maandelijkse viering op het Jan Van Eyckplein.
Wat is Transitional Dance precies?
“Transitional Dance is een dansritueel dat werd bedacht door choreograaf Michiel Vandevelde. Hij is momenteel Dans in Brugge-maker, wat wil zeggen dat hij gedurende twee seizoenen zijn artistieke ideeën kan delen met het Brugse publiek. Hij gaf zo al meerdere workshops en is intussen ook bezig met een voorstelling voor Concertgebouw. In deze Transitional Dance draait het om verandering en hoe we die als gemeenschap kunnen vieren. Denk aan de overgang van de ene levensfase naar de andere, zoals de overgang naar volwassenheid, een nieuwe start in je leven, of zelfs gewoon de verandering van de seizoenen. De focus ligt hier op heupbewegingen, die symbolisch staan voor geboorte, verleiding en het potentieel van nieuw leven.”
Hoe kwam dit idee tot stand?
“Michiel heeft zich laten inspireren door de kracht van dans als een universele taal. In veel culturen is dans een essentieel onderdeel van overgangsrituelen. Hij wilde dat gevoel naar Brugge brengen en toegankelijk maken voor iedereen. Het ritueel begint officieel met de overgang van winter naar lente op 22 maart, op het Jan Van Eyckplein, maar we beginnen eigenlijk al vroeger, in februari - met de dansworkshops.”
Wat maakt dit ritueel anders dan andere dansprojecten?
“Het is niet zomaar een choreografie die wordt uitgevoerd en dan verdwijnt. Je moet het een beetje zien als een geschenk aan de community. Iedereen die wil kan deelnemen aan workshops om de choreografie te leren. Daarna wordt de dans maandelijks uitgevoerd in de stad. Het idee is dat dit ritueel doorgegeven wordt, dat het blijft bestaan en evolueert, zelfs als de oorspronkelijke groep dansers niet meer dezelfde is.”
Hoe kan je deelnemen?
“Heel eenvoudig. We organiseren vier workshops in februari en maart, waar je de dans kunt leren. Je hebt geen ervaring nodig. Het enige wat je nodig hebt is een open mind en zin om te bewegen. Als je liever eerst een keer komt kijken, kan dat ook. Tijdens de publieke uitvoeringen kun je aansluiten of simpelweg mee genieten van de sfeer.”
Wat als je maar één workshop kunt volgen?
“No worries. Misschien heb je ook genoeg aan één workshop om de choreografie te leren. Als je zeker wilt zijn dat je alles onder de knie hebt, raden we wel aan om er minstens twee te doen. Maar zelfs met één deelname ben je meer dan welkom.”
Waarom zou je hieraan willen meedoen?
“Het is eigenlijk een kans om deel uit te maken van iets dat groter is dan jezelf. Je leert niet alleen een bijzondere dans, maar je wordt ook onderdeel van een community die samen iets moois en betekenisvols creëert. Daarnaast is het een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en gewoon plezier te maken.”
Wat gebeurt er na de workshops?
“Op 22 maart voeren we de dans voor het eerst samen uit bij zonsondergang op het Jan Van Eyckplein. Daarna wordt het een maandelijks ritueel, telkens bij zonsondergang. We hopen dat dit een plek wordt van ontmoeting, waar mensen samenkomen om te dansen, te kijken, of gewoon aanwezig te zijn.”
Hoe kunnen geïnteresseerden zich aanmelden?
“Stuur een mailtje naar mij via hanne@kaap.be. Ik help je graag verder, of je nu vragen hebt, je plekje in een workshop wilt reserveren, of Michiel naar jouw vereniging wilt uitnodigen – laat het me weten.”
Tot slot, wat hoop je dat er gebeurt na de workshops?
“Op 22 maart voeren we de dans voor het eerst samen uit bij zonsondergang op het Jan Van Eyckplein. Daarna wordt het een maandelijks ritueel, telkens bij zonsondergang. We hopen dat dit een plek wordt van ontmoeting, waar mensen samenkomen om te dansen, te kijken, of gewoon aanwezig te zijn.”
Wat hoop je dat dit project teweegbrengt?
“Ik hoop echt dat het mensen dichter bij elkaar brengt. Maar ook dat het een manier wordt om samen stil te staan bij veranderingen in het leven, hoe groot of klein die ook zijn. Denk maar aan het behalen van je rijbewijs, een break-up, het afscheid van een goede vriend die verhuist, je eerste loonfiche…
Maar bovenal dat het een moment van vreugde en verbinding creëert in Brugge. We nodigen iedereen uit om het zelf te ervaren.”
Dus, waar wacht je nog op? Schrijf je in en wie weet sta jij straks op het Jan Van Eyckplein, dansend in de avondschemering.
Tekst: Melopee Dedeurwaerder. Foto's: Tom Herbots
Uit BLVRD Magazine editie #44.