Van Krieken & Llukaj

Met het krijgen van de Prijs Jonge Makers ’22 van Handmade in Brugge kregen Anna en Albi de bevestiging dat ze goed bezig waren, en dat amper één jaar na het aanvangen van hun opleiding. De overwinning gaf hen de nodige stimulans om nieuwe en concrete stappen te zetten in hun onderneming. Zo staan ze op 22 april als makers op de MKRS.be-beurs in La Brugeoise. Op een druilerige vrijdag in maart hadden we een boeiend gesprek met Anna en Albi. Samen maakten ze de balans op en blikken ze vooruit naar hun beloftevolle toekomst.

Tijdens hun studie diergeneeskunde kwamen ze tot de realisatie dat het leven van een dierenarts misschien toch niet helemaal het pad was dat ze verder willen bewandelen. Met een flinke dosis talent voor precisiewerk, liefde voor dieren en oog voor schatten op rommelmarkten, besloten ze samen te starten met de voltijdse dagopleiding ‘Juwelier-Goudsmid’ bij Syntra West in Kortrijk. Niet eens de bedoeling om daarvan ooit hun job te maken, waren ze wel meteen verkocht door de kunst en ambacht. De brede waaier aan kennis die ze samen hebben opgedaan, zorgt voor unieke stukken waar ze verborgen boodschappen van hun verhaal in verwerken.

Anna Albi

Anna en Albi creëren, maken en ontwerpen alles samen. Het idee vloeit voort uit de ene, de andere stuurt het idee de goeie richting uit. Eens het idee op papier staat, werken ze beiden het ontwerp verder uit. Enkele andere taken splitsen ze op: het realistisch tekenen, certificaten en het schrijven van teksten neemt Albi voor zijn rekening. Anna neemt foto’s, bewerkt deze met Photoshop en is verantwoordelijk voor de website. De stukken die ze maakten voor hun eindwerk kan je omschrijven als 'statement pieces', gekenmerkt door de geometrische art-decostijl. Hun drie leerkrachten (Bernard Ceyssens, Nathalie Perneel en Tanja Katzmann) stonden aan de zijlijn als mentors waarbij ze nog steeds terecht kunnen voor tips & tricks. Elk stuk moet ook kloppen, qua stevigheid, verhouding, het gebruikte edelmetaal, stenen... Het zit steeds in de kleine details. Dit alles beïnvloedt het eindresultaat. Zo mag een juweel niet te zwaar zijn en moet het draagbaar zijn. Het liefst werkt het duo met diamant en geel goud, gebruiksvriendelijke materialen waar je van alles kan mee doen. Tot slot gaat het juweel ook naar de steenzetter – een beroep apart – die zorgt voor de kers op de taart, als het ware. Op termijn denken ze eraan om deze bijkomende opleiding nog te volgen zodat ze het volledige werkproces in handen hebben. Dat het een tijdsintensief proces is dat vele facetten kent, is een understatement.

Polished Pollution

Nu de opleiding van ‘Juwelier-Goudsmid’ er op zit, hebben ze twee uniseks collecties uit. Hun creaties zijn daardoor niet enkel juwelen maar werkelijke conversation pieces. De inspiratie van de stukken komt voort van niet-alledaagse dieren. Zo symboliseert de bijenring (het eindwerk van Albi) een bij met een Aziatische bijenparasiet de Varroa destructor, als eyecatcher. Geïntroduceerd in de Europese bijenpopulaties door menselijke globalisering, kan deze parasiet leiden tot de vernietiging van hele bijenkolonies. Door die ring is het allemaal ook begonnen voor hen. Ook met de Polished Pollution-collectie (het eindwerk van Anna), probeerden ze op subtiele wijze de watervervuiling aan te kaarten. De oorbellen zijn geïnspireerd op de chemische structuur van PCB (polychloorbifenylen), een chemische verbinding die veel werd gebruikt in industriële toepassingen. Deze chemische stof, die bijvoorbeeld te vinden was in verf, is al decennia geleden verboden, maar is nog steeds detecteerbaar in het milieu. Deze stof lag ook mogelijks aan de oorzaak van de verdwijning van de otter in België.

“De Spiteful Secrets collectie bevatte bij aanvang drie stukken om onze kenmerkende stijl te showcasen. En die willen we nu uitbreiden naar negen stuks. Momenteel zitten we al aan zes items, maar we hebben een deadline te halen. (lacht)”

Spiteful Secrets bij ring

Tijdens de uitreiking van de Prijs Jonge Makers, maakten ze bekend dat hun onderneming toen nog in oprichting was, intussen is het enkele maanden later en laten ze weten in april een vliegende start te zullen nemen, net op tijd voor hun eerste toonmoment tijdens het MKRS-event, dat plaats zal vinden op zaterdag 22 april in de Brugeoise in Brugge. Syntra West biedt op deze manier de mogelijkheid om de cursisten die een creatieve opleiding gevolgd hebben hun creaties, hun winkel of hun merk voor te stellen. MKRS zal niet de enige beurs zijn waar ze in de toekomst hun stukken willen showcasen: kunstbeurzen en galerijen zijn voorbeelden van hoe ze hun werk in de toekomst te koop zullen aanbieden, en waar ze ook hopen zelf inspiratie op te doen. Ze benaderen hun stukken als draagbare kunst. Dat is dan ook de richting die ze verder willen opgaan.
Om in de gaten te houden!

Tekst: Layla Cornelissen, Beeld: Femke Den Hollander.
Uit BLVRD Magazine editie: #33.

Prijs Jonge Makers

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.