2020, een jaar om niet snel te vergeten, ook voor de Brugse Maxime Blieck, maar om een volledig andere reden dan het welbekende coronavirus. Het jaar eindigde op een positieve noot voor haar, want ze behaalde eind november de tweede plaats op de het Red Bull BC One World Final in het Oostenrijkse Salzburg. Deze competitie is de belangrijkste ter wereld, op het officiële wereldkampioenschap breaking na. Dat kan al eens tellen voor een twintigjarige afkomstig uit het pittoreske Brugge. Deze prestatie verdient dan ook meer aandacht dan een kort krantenartikel. BLVRD sprak met de Brugse b-girl madmax, aka Maxime Blieck, en kwam heel wat te weten over deze relatief onbekende dansstijl. De grootste ontdekking voor ons? Je spreekt niet over breakdance, maar over breaking!
Brugge en breaking, twee topics die je niet onmiddellijk aan elkaar zou linken. Bestaat er zoiets als een Brugse breaking scene en waar vind je die?
“Goh, toen ik begon in 2012 was er een hele kleine breaking groep in Brugge, die kon je voornamelijk aantreffen in de buurt van het station. Wij spreken trouwens niet over breakdance, maar over breaking! Als we met 5 waren, zal het veel geweest zijn. Die groep is stilletjes uit elkaar gevallen en iedereen is weggetrokken uit Brugge, waardoor er nu geen breaking scene meer is. Zelf ben ik ook verhuisd naar Brussel.”
Hoe ben je gestart met breaking?
“Ik ben eigenlijk eerst begonnen met skaten en pas daarna ben ik overgeschakeld naar breaking. In het derde middelbaar ben ik veranderd van school en daar heb ik iemand leren kennen tijdens de lunchpauzes. Hij heeft me geïntroduceerd in het wereldje. Via hem ben ik ook in contact gekomen met de enkele andere breakers die er toen waren in Brugge.”
Mogen we breaking vergelijken met andere dansstijlen of is het een wereld apart?
“Breaking is een mix van heel veel verschillende stijlen, er zit wat van alles in, capoeira, hiphop, maar ook new style, en house kun je erin steken. Doordat het een recente dansstijl is, zie je wel duidelijke invloeden van andere dansstijlen, voornamelijk van de hiphop cultuur. Ik ben geen historicus, maar hip hop kun je opdelen in 4 subculturen en breaking is er een van (voor de geïnteresseerden, de andere drie zij MCing (beter gekend als Rapping), DJing (Scratching) en Graff’Art (Graffiti).
Bij breaking komt het in essentie altijd neer op battles en de scène errond, de interactie met je publiek. Ik haal mijn inspiratie voor nieuwe battles vaak van overal, het beperkt zich niet alleen tot andere dansstijlen, maar ik leer ook veel door gewoon te kijken naar mijn omgeving of anderen te inspireren. Ook bepaalde poses uit de yogawereld komen terug, want de basis van breaking is je foundation (moment waarop je naar de grond gaat in een bepaalde pose waarna je opnieuw recht komt). De sleutel tot een goede battle is dus eigenlijk een goed samenhangend geheel dat geïnspireerd is op een mix van stijlen en bewegingen.”
Je bent een inspiratiebron voor vele jongeren. Waarmee probeer jij het verschil te maken?
“Kijk, als kind ben ik opgegroeid in een sociale woonwijk, mijn ouders hadden het niet breed waardoor we ons niet veel konden permitteren, geld voor hobby’s was er bijvoorbeeld niet. Ik probeer het verschil te maken door dingen waar te maken waarvan ik vroeger alleen maar kon dromen en waarvan anderen dachten dat het me nooit zou lukken. Daarmee toon ik aan dat een droom wel degelijk werkelijkheid kan worden, ook al heb je het niet breed en kun je je bepaalde zaken niet veroorloven. Dat is wat ik wil tonen aan de jongeren van vandaag. Dat alles mogelijk is, no matter what, zolang je er maar hard genoeg voor werkt en je in jezelf blijft geloven, dat is het allerbelangrijkste.”
Mensen linken breaking vaak aan een bepaalde (stoere) levensstijl. Hoe zie jij dit?
“Hmm, dat is een moeilijke. Ik vind het raar om daarop te antwoorden. Het klopt dat iedere subcultuur wel een bepaalde levensstijl hoog in het vaandel draagt, zoals skaters een duidelijke stijl hebben. Onze lifestyle is gewoon vrij ‘street’, wat trouwens niet betekent dat we moeten bekeken worden als hangjongeren of straatjongeren, want dat zijn we totaal niet. Het is vooral belangrijk dat je goed onthoudt waar je vandaan komt en waar je begonnen bent. Je kunt er niet echt een label opplakken vind ik. Er zijn breakers die heel ‘hiphop’ zijn en andere breakers die ‘klassieker’ zijn. Break komt nog steeds van de hiphop cultuur, dus als breaker respecteer je dat wel en ben je sowieso geïnteresseerd in die cultuur, kledingstijl, maar dan nog. Je kunt het niet zo in hokjes duwen.”
Welk(e) misverstand(en) wil je nog de wereld uit helpen?
“Het woord breakdance! Je spreekt over breaking en b-boys en b-girls. Breakdance is het gecommercialiseerde woord dat de media eraan gegeven heeft toen de stijl bekend werd, maar dat willen we er dus uitkrijgen.”
Wil je hier ook je beroep van maken?
“Op dit moment heb ik het topsportstatuut gekregen bij Topsport Vlaanderen, wat een mooie zekerheid is. Dankzij dit contract kan ik hier fulltime van leven en als atlete mijn beroep uitvoeren. Natuurlijk zijn er ook veel artiesten waarmee ik wil samenwerken. Daarom wil ik binnenkort graag acteerlessen volgen om later mee te kunnen doen in videoclips en films. En dan is er nog het luik modellenwerk, ik zou graag model staan voor sportmerken of zelfs high fashion brands. Dat is ook een piste die ik wil inslaan.”
Wat zijn je plannen nu je zilver hebt behaald op het Red Bull BC One World Final?
“Voor alle duidelijkheid, ik heb geen medaille gekregen. In de media staat inderdaad dat ik zilver heb behaald, maar dat is eigenlijk niet correct. Ik heb de 2e plaats behaald. Je kunt dat wel benoemen als zilver, maar in die competitie werken ze niet met medailles.
Sowieso zijn de plannen voor dit jaar zo goed mogelijk in vorm blijven, me zo veel mogelijk verbeteren door veel te trainen en me zo goed mogelijk klaarstomen voor de opkomende competities zoals Breaking for Gold (onder voorbehoud). Het is nog niet zeker of de competities die gepland staan dit jaar, ook zullen doorgaan. Dat moeten we nog even afwachten, maar intussen blijf ik trainen.
Eind 2021 is er opnieuw de RedBull BC One en in 2024 heb je de Olympische Spelen in Parijs. Nu breaking erkend is als Olympische sport, zullen we met Topsport Vlaanderen ook daarvoor trainen. De spelen in Parijs 2024 scheppen enorm veel mogelijkheden voor de b-boys en b-girls, wat natuurlijk alleen maar positief is.”
Tot slot, heb je tips voor wie wilt starten met breaking?
“Aan iedereen die wilt starten met breaken, zoek de juiste mensen op, de juiste leerkracht is essentieel. Geef vooral niet op, train goed op je foundation, dat is altijd zinvol, want dat is de basis. Het gaat erom dat je zo veel en zo slim mogelijk traint. Er zijn mensen die goed willen worden in iets, maar er hun tijd en werk niet insteken, maar zo geraak je er niet. Als je ergens goed in wilt worden, dan moet je er je tijd, werk, je passie en je ziel in leggen, dan komt het wel in orde.”
Tekst: Jolien Van Acker. Foto's: Jokke De Roo.
Uit BLVRD Magazine editie #20.