Klinkt catchy, niet? De titel van dit artikel komt dan ook vanuit de gelijknamige song aangedanst (Nouvelle Vague is de band). Maar bovenstaande zin past ook perfect binnen het concept waar choreograaf, danser en performer Lisa Vereertbrugghen naar op zoek gaat in haar nieuwste voorstelling “While we are here”. Die gaat live in première bij Dans in Brugge in het kader van December Dance 2023, en is zeker één van de werken om naar uit te kijken. BLVRD had de primeur om met Lisa te praten over haar werk, beweegredenen en natuurlijk haar nieuwste project, dat nog work in progress is. Je krijgt dus een echte blik achter de schermen.
Lisa Vereertbrugghen, die in Brussel woont en af en toe in Berlijn zit als dramaturg, gooide de laatste jaren hoge ogen met haar solovoorstellingen. Daarin onderzocht ze de plaats van hardcore techno sound & dansstijlen. Ze ging ook op zoek naar de dynamiek tussen deze specifieke dansstijl en de manier waarop ons lichaam zo getriggerd wordt door die beats. “Voor mij is het de ultieme vermenging van nostalgie, een intens verlangen en een tijd en ruimte creëren waarin iedereen welkom is en alle regels die anders gelden, wegvallen.”
Active mode: on
“Het fantastische aan hardcore techno is dat het je lichaam activeert. Het is een katalysator voor energie. Ik probeer het publiek een ervaring te bieden die hun zintuigen stimuleert. Voor m’n nieuwste stuk zal ik het publiek rondomrond laten zitten op het podium, in de hoop hun lichamen directer te laten voelen wat de dansers ervaren.”
“Daarom dat ik in de toekomst zeker meer wil doen rond technomeditaties,” zegt Lisa. “Dat is een combinatie van een technotrack en een begeleide meditatie, waarin je de stem hoort van een meditatie-expert. Want voor mij vertrekken mindfulness en techno van een gelijkaardig verlangen, namelijk meer aanwezig zijn in je lichaam. Beiden brengen je naar je eigen lichaam, naar de sensaties die je op dat moment voelt. Met die technomeditatie, laat je jezelf toe om te bewegen en (opnieuw) te connecteren met je sensaties. Maar dat is een ander project!
Van Ik naar Wij
Met de nieuwe voorstelling verlaat Lisa het pad van de soloperformances en zal ze samenwerken met vier andere dansers. “Ik wilde me focussen op verschillende vormen van samen dansen en zien wat ze mij kunnen bijbrengen over wat collectiviteit kan betekenen. Wat doet dat met een mens, dansen of bewegen met anderen? Welke gevoelens maakt dat in je los? Want als je gaat raven, ga je als individu los op de beats, maar je hebt wel het gevoel dat je in verbinding staat met de anderen op de dansvloer.”
“Zoals altijd vertrek ik vanuit de praktijk en bevraag ik al doende. Ik vertrok dus vanuit de vraag in welke dansstijl(en) het collectieve karakter, met behoud van eigenheid van het individu, zo sterk aanwezig is. Zo ben ik relatief snel uitgekomen bij volksdansen. Voor mij is het een hele ontdekking om elke dag in groep samen te dansen.”
Let’s connect
“Op het eerste gezicht lijken de twee dansstijlen niet verder van elkaar af te kunnen staan. Maar toen ik startte met m’n bewegingsonderzoek tussen techno en volksdans, merkte ik dat beiden vertrekken vanuit eenzelfde verlangen: de zin om samen met anderen te dansen en die connectie te vinden.”
In volksdansen kun je, net zoals op technomuziek, samen dansen, maar uiteindelijk is elke persoon wel een individu dat op zichzelf de bewegingen uitvoert. Dat samenspel brengt de dans tot een hoger niveau en maakt er weer een groepsgebeuren van.
Daarnaast deed Michael Langeder (muziekpartner, producer en de helft van het Brusselse elektronische duo Different Fountains), nog een leuke ontdekking, vertelt Lisa. “Hij merkte op dat de volksdansen die we in de voorstelling zullen gebruiken, hetzelfde bpm hebben als gabber, de hardcorestijl waar we eerder mee werkten. Dat opzwepende zit er dus ook sterk in.
Dans als antwoord
De titel van de voorstelling toont ook aan dat het over een groep (“we”) gaat waarin de relaties tussen mensen centraal staan. Lisa legt uit: “Met de titel benoem ik dat de tijd dat we hier zijn, eindig is. Wat wil je doen in de beperkte tijd dat we hier rondlopen? En dan heb ik het concreet over het hier en nu: waarmee wil jij je bezighouden? Mijn persoonlijke antwoord op die vraag, dat in de voorstelling vervat zit, is dat ik tijd wil vrijmaken die niet productief is, niet gericht op het bereiken van doelstellingen. Tijd om te zijn met andere mensen. Ik zeg niet dat dit het enige antwoord is. De voorstelling is maar een van de vele antwoorden op de vraag. Maar zeg nu zelf, wat is er leuker dan samen eens volledig los te gaan en te dansen?” Amen to that!
Tekst: Jolien Van Acker, Beelden: Sõren Meisner & Estudiosdelanoche Maria Eugenia Serrano For ca2m
Uit BLVRD Magazine editie #32