Na een stressvolle dag kwam Layla op een van de wonderen van het internet terecht: soap ASMR video’s. euh ? AS m wat ? ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. Een reactie die overeen komt met kippenvel als we bepaalde dingen horen, zien of voelen. In dit geval video’s waar ze zeepjes in hele kleine stukjes snijden, kneden, breken enzovoort. Het kijken naar de video’s heeft een heerlijk relaxerend effect.
In de lijst met aanbevolen video’s zag ze de video genaamd ‘how to make soap’ staan. En met die YouTube video startte het 'Zeepzot'-verhaal voor Layla Cornelissen.
Een week na het bekijken van het bewuste filmpje ging ze aan de slag met haar eerste soap-kit in de keuken. Het eerste project mislukte helaas faliekant maar gelukkig gaf Layla niet op en bracht ze onlangs 4 mooie en heerlijk ruikende zepen op de markt.
Wij stelden haar een aantal vragen over haar nieuwe bijberoep:
Wat maakt Zeepzot anders?
De zepen die ik maak zijn 100% vegan, duurzaam en ecologisch verantwoord. In een gewone douchegel zitten vaak heel wat chemicaliën die de huid doen uitdrogen. Met mijn producten zal je huid zacht en gevoed worden. 1 zeepje is bovendien veel langer houdbaar dan een reguliere douchegel wat het ook weer goedkoper maakt en zo is het beter voor het milieu. Geen plastic verpakkingen die je PMD zak zullen vullen.
Verschillend van vele andere producenten maak ik mijn zepen met de 'cold process'-methode. Bij deze methode gebruik je slechts 1 chemisch element namelijk natriumhydroxide. Wanneer je deze stof licht opwarmt met de nodige oliën en mixt met de andere ingrediënten heb je na 24 u een verzeept product. Bij dit proces verdwijnt dit chemische element helemaal, zo blijf je achter met een natuurlijke zeep zonder artificiële geuren en kleurstoffen.
De methode is best wel arbeidsintensief want het is een proces van ‘trial and error’ maar dat maakt het extra leuk als je een goed resultaat bekomt. Je leert spelen met de oliën en zien welke resultaten ze bekomen in combinatie met elkaar of verschillende ingrediënten. Je kan de recepten voor de zepen echt fine tunen tot je de (zo goed als) perfecte combinaties bekomt. Bij andere methodes kan je zelf vaak niet veel meer aanpassen dan de kleur of de geur. Bij mijn zepen kan ik gaan bepalen als ik wil dat ze verzorgend, extra schuimend, zuiverend, etc. zijn. Ik wil zepen maken die anders zijn dan de standaard zeep. Geen typische bloemengeuren dus, dat is niet mijn stijl.
De inspiratie voor de geuren haal ik ook vaak uit de dingen die ik leuk vind. Vaak gaat dit om eten en drinken. In een van mijn zepen kan je voorbeeld mijn favoriete koffie van Cafuné, een lokale koffiezaak in Brugge, terugvinden. De koffie heeft aan de zeep een heerlijke geur en maakt dat deze ook een licht scrub effect heeft.
Hoe ben je op de naam gekomen ?
Zeepzot is een samentrekking van zeepzop en de bijnaam voor Bruggelingen, Brugse zotten. Brugge wou ik graag betrekken in mijn concept en dat doe ik door nauw samen te werken met Brugse ondernemers. Naast de koffie van Cafuné breng ik in de toekomst ook in samenwerking met Layla Dupon van PLEK 62 badaccessoires zoals zeepschaaltjes uit in keramiek. En hopelijk kan ik dat in de toekomst met nog meerdere lokale partners doen.
Ik ben ook gewoon verzot op het product!
Wat brengt de toekomst?
Ik zou graag workshops geven waar we samen zepen kunnen maken. Dat heb ik al eens getest bij mijn neefje en nichtje en die waren alvast enorm enthousiast.
Hopelijk kan ik ook nog met verschillende Brugse makers samenwerken en kan ik via hen lokale en unieke ingrediënten gebruiken in mijn toekomstige zepen. Ik heb nog zoveel ideeën die ik wil uittesten dus ik kijk ook enorm uit om de nieuwe collectie samen te stellen en uit te brengen met andere oliën, geuren en kleuren.
De huidige collectie bestaat uit 4 zepen: Wacko is een reinigende handzeep met bier en actieve kool. Psycho is een bodywash met groene thee en appelsien. Daarnaast kan je ook Een verzorgende shampoobar Loony en Maniac de bodyscrub met koffie in de collectie terugvinden. Layla ging ook bij het kiezen van een grafische vormgever voor een Brugse samenwerking. Faldona en Jana van Scorpio Sisters maken dat ook de verpakkingen en online visuals binnen het plaatje passen. Layla wil namelijk dat de producten positiviteit uitstralen. En dat zie je ook in de verpakkingen, website en instagram van Zeepzot terugkomen.
De officiële launch van de collectie gebeurde in oktober op Vegan Affairs. Momenteel kan je de zepen kopen bij ‘Karma markt’ en ‘Para Ti’ in Brugge.
In februari 2022 komt de launch van de online webshop eraan.
Instagram: @zeepzot
Tekst: Gayle Vanhollebeke, Beeld: SCORPIO SISTERS
Uit BLVRD Magazine editie #25